Werken aan Maarkebeek in laatste fase

De Maarkebeek in Oudenaarde krijgt binnenkort een nieuwe gemeentelijke brug en een winterbed. Die ingrepen zijn noodzakelijk voor een hogere overstromingsveiligheid in de woonwijken en industriële gebieden langs de Maarkebeek.

14 december 2021

Deel online

facebookLinkedInTwitter

De brug

De nieuwe brug wordt eerst in 2 aparte delen gemaakt. Dit gebeurt naast de waterloop, op een aanliggende parking. Nadat de twee brugdelen voldoende uitgehard zijn, worden ze met een zware telescopische kraan over de Maarkebeek geplaatst op de landhoofden, die nog opgebouwd moeten worden. Tot slot worden de twee delen aaneen gebetonneerd.

De nieuwe brug zal hoger boven het water uitkomen dan de vorige brug, waardoor er meer water onder de brug door kan stromen en het gevaar voor wateroverlast gevoelig vermindert.

Het winterbed

Door een winterbed uit te graven, zorgen we ervoor dat de bedding van de waterloop verbreedt en kunnen we de maximale waterpeilen significant doen dalen. Maar langs de Maarkebeek blijkt dat uitgraven niet zo evident te zijn. Het waterpeil van de Schelde wordt in Oudenaarde met een stuw opgestuwd, waardoor het waterpeil in de Maarkebeek tijdens de werken met pompen verlaagd moet worden.

Er wordt daarom gewerkt tussen 2 dijken. Een opwaartse dijk zorgt ervoor dat het bovenste stuk van de Maarkebeek niet volledig droog getrokken wordt, en een afwaartse dijk moet vermijden dat er water terugstroomt vanuit de Schelde. Deze dijken schuiven mee naarmate de werken vorderen, om de hoeveelheid water dat verpompt moet worden te beperken.

Wist je dat?

Bij de werken hebben we vastgesteld dat het bodempeil van onze waterloop op sommige plekken veel hoger ligt dan tot nu toe aangenomen. We grijpen deze opportuniteit dan ook meteen aan om dit euvel op te lossen.

Blijf je graag op de hoogte?

We maken maandelijks voor jou een selectie van de belangrijkste nieuwsberichten op maat van de milieuprofessional.

Schrijf je in op de nieuwsbrief