VMM draagt bij aan gerenommeerde Nature-publicatie
Het herstel van de biodiversiteit in Europese wateren is gestopt. Dat valt te lezen in het toonaangevende tijdschrift Nature van 17 augustus. 22 landen hebben bijgedragen aan dit artikel. Vanuit België kon de Vlaamse Milieumaatschappij in samenwerking met de Universiteit Gent een waardevolle bijdrage leveren met haar enorme dataset rond macro-invertebraten – waterdiertjes die een goede indicator zijn voor de biologische waterkwaliteit.
Geen grote verbetering van biodiversiteit in Europese wateren sinds 2010
De Duitse onderzoeksinstelling Senckenberg Gesellschaft für Naturforschung onderzocht de evolutie van macro-invertebraten in Europese wateren over de laatste 30 jaar. In de jaren 1990 en 2000 hadden inspanningen rond waterzuivering en structuurherstel de grootste impact op de biologische waterkwaliteit. Maar sinds 2010 werd geen noemenswaardige verbetering van de biodiversiteit meer vastgesteld. Grote boosdoeners zijn onder meer nieuwe gevaarlijke stoffen, de klimaatverandering en de toename van invasieve soorten.
VMM-data rond macro-invertebraten
Vanuit België – 1 van de 22 landen die bijgedragen hebben aan het onderzoek – kon de Vlaamse Milieumaatschappij in samenwerking met de Universiteit Gent uiterst waardevolle data aanleveren voor deze internationaal belangrijke studie.
Het aantal meetplaatsen voor macro-invertebraten in Vlaanderen dat in aanmerking kwam voor dit onderzoek, was met 82 eerder bescheiden. Maar dat werd ruimschoots gecompenseerd door de lange periode waarvoor de VMM data verzameld heeft, want het vernieuwde VMM-meetnet voor macro-invertebraten werd al in 1989 opgestart. Over de jaren heen hebben meer dan 100 medewerkers hieraan bijgedragen.
Open data
Steeds meer onderzoeksinstellingen vinden hun weg naar de vele meetgegevens die de VMM ter beschikking stelt. Dat is voor een deel te danken aan de Global Biodiversity Information Facility (GBIF), een wereldwijde databank voor biodiversiteitsgegevens, waarop we onze data ook delen.