VMM beloont 19 watervriendelijke en pesticidenvrije groenrealisaties

Gisteren vond de finale van de Openbaargroen-awards plaats. Het initiatief van de Vlaamse Vereniging voor Openbaar Groen (VVOG) bekroont jaarlijks groen- en milieudiensten van Vlaamse steden en gemeenten voor hun inspanningen op vlak van groen in de openbare ruimte. De VMM reikte er als partner haar labels ‘Waterproof’ en ‘Zonder is gezonder’ uit.

16 december 2022

Deel online

facebookLinkedInTwitter

De finaledag van de 43ste Openbaargroen-awards van VVOG was opnieuw een succes. 160 aanwezigen uit milieu- en groendiensten over heel Vlaanderen wisselden kennis uit en inspireerden elkaar met hun nieuwste realisaties.

Twee labels voor 19 projecten

Als partner van deze wedstrijd kent de VMM jaarlijks de labels ‘Waterproof’ en ‘Zonder is gezonder’ toe. De labels zijn voor toonaangevende groenprojecten die vernieuwend zijn op het vlak van pesticidenvrij beheer of die uitmunten op het vlak van duurzaam waterbeheer.

Na terreinbezoeken weerhield de vakjury 19 groenrealisaties. In de eindbespreking selecteerde ze 4 projecten voor het label ‘Zonder is gezonder’ en 17 voor het label ‘Waterproof’. Het Dorpsplein in Landen en begraafplaats Gullegem in Wevelgem ontvingen de twee labels. Alle laureaten ontvingen van de VMM een getuigschrift en een geldprijs.

De volgende gemeenten ontvingen het label:

Waterproof: Deurne (2x), Wilrijk, Beringen (2x), Beveren, Denderleeuw, Gent, Jabbeke, Landen, Leuven, Mechelen, Oostkamp, Overijse, Sint-Niklaas, Torhout, Wevelgem

Zonder is gezonder: Essen, Landen, Wevelgem, Zandhoven

Meer weten over pesticidenvrij beheer »

Tuinstraten in opmars

Maar liefst 3 tuinstraten ontvingen het Waterproof-label: de Aziëlaan in Wilrijk, Wijk Kroonhove in Oostkamp en de Jan Olieslagersstraat in Deurne.  

De Aziëlaan is de eerste tuinstraat van Wilrijk. De straat werd heringericht met waterpasserende verharding van gevel tot gevel. Dit zorgt er tevens voor dat de geplante bomen voldoende ruimte krijgen. Daarnaast zijn ook infiltratiezones aangelegd. Deze ingrepen zorgden voor een drastische verandering van de waterdynamiek in deze straat.

In Wijk Kroonhove in Oostkamp stond de aanpak van wateroverlast dan weer centraal. Voetpaden werden opengebroken, opritten vergroend, wegversmallingen aangelegd en de centrale groenzone vergroot. Door een verregaande ontharding en de aanleg van kwalitatieve groenzones met een onderhoudsvriendelijk groenbeheer transformeerde de wijk van een grijze zonde naar groene buurt.

Een overzicht van alle winnaars vind je op vvog.info/finalekit-oga-2022.

Blijf je graag op de hoogte?

We maken maandelijks voor jou een selectie van de belangrijkste nieuwsberichten op maat van de milieuprofessional.

Schrijf je in op de nieuwsbrief