Vistrap op de Demer in Hasselt geeft vissen een zetje
De werken aan de vistrap aan de Lummense Kiezel in Hasselt zijn deze maand afgerond. We groeven over 300 meter lengte een grote meander uit langs de automatische klepstuw van de Demer. Er werden 23 drempels met telkens een 8-tal cm hoogteverschil aangelegd. Zo kunnen vissen het hoogteverschil van bijna twee meter aan de stuw trotseren en verder opwaarts zwemmen.
1 van de 4
Vissen paaien, zoeken voedsel en overwinteren vaak in verschillende gebieden, die soms ver uit elkaar liggen. Een gezonde en gevarieerde visstand ontstaat alleen als vissen die gebieden op het juiste moment kunnen bereiken. Via vistrappen zoals aan de Veldekemolen kunnen vissen stuwen of andere obstakels passeren.
De vistrap wordt omringd door een dijk die aansluit op het peil van de Lummense Kiezel en van de bestaande Demerdijk. De werken startten in augustus 2022 en werden onlangs afgerond. De werken kostten 870.000 euro incl. BTW. Tegelijkertijd werd de Demerstuw grondig herzien.
Deze vistrap is een van de vier vistrappen op de Demer waarin de VMM samen met het Visserijfonds in investeert. In 2022 werd de vistrap op het golfterrein aan de Kiezelstraat in Hasselt afgewerkt. De volgende projecten liggen ter hoogte van de Rentfortmolen in Bilzen en aan de Robbemolen in Hasselt. Deze werken worden vanaf 2024 gepland. De VMM werkt momenteel ook aan het vismigratieknelpunt op de Demer in Diest als onderdeel van het project ‘Grote Steunbeer’.
Vrij spel
Met deze nieuwe vistrappen herstellen we de vrije vismigratie op de Demer van de Zeeschelde tot in Bilzen. Dat is belangrijk voor stroomminnende vissoorten, beschermde en zeldzame vissoorten zoals de grote modderkruiper, zeeprik, rivierprik, kopvoorn, serpeling, winde en paling. Ook interessant voor de hengelaars, want zo kan het aantal van veel vissoorten toenemen.
Op die manier zetten we het integraal waterbeleid samen met onze partners om in concrete verbeteringen voor ons milieu.