Stookadvies – informatiedrempel fijn stof overschreden
Er is vandaag veel fijn stof in de lucht. Omdat houtverbranding extra fijn stof in de lucht brengt, roepen we de bevolking op om geen hout te stoken als bijverwarming of om sfeer te creëren. Houtverbranding beperken heeft een belangrijke positieve impact op de gezondheid en op de luchtkwaliteit. Fijn stof inademen is schadelijk voor de gezondheid. Het is in het belang van de Vlaming zelf om zijn of haar houtverbranding in te perken.
De voorbije 24 uur was de gemiddelde PM2.5 concentratie in Vlaanderen hoger dan 35 µg/m³. De PM10 lag gemiddeld hoger dan 50 µg/m³. Dat zijn de drempels die Vlaanderen hanteert om de bevolking te informeren.
De fijnstofconcentraties zijn verhoogd door de opstapeling van luchtvervuiling (afkomstig van industrie, landbouw, verkeer en gebouwenverwarming) en door de slechte weersomstandigheden (lage windsnelheden). Door het vrij koude weer is de uitstoot van de gebouwenverwarming, voornamelijk veroorzaakt door houtkachels, ook hoger.
De verwachting is dat de fijnstofconcentraties minstens 24 uur hoog zullen blijven. Op basis van de huidige voorspellingen verwachten we dat de fijnstofconcentraties ook de volgende dagen hoog zullen blijven.
Stookadvies
Omwille van de slechte luchtkwaliteit doet de Vlaamse Milieumaatschappij een oproep aan de bevolking om geen hout te stoken in haarden of kachels. De impact van houtverbranding op de luchtkwaliteit in een woonomgeving kan lokaal erg hoog oplopen.
Bij de verbranding van hout komen er schadelijke stoffen vrij zoals fijn stof, dioxines en PAK (polycyclische aromatische koolwaterstoffen). Deze stoffen zijn slecht voor de gezondheid, zo zorgen PAK voor DNA-schade en zijn daardoor kankerverwekkend. Zowel haarden als kachels dragen bij tot deze schadelijke uitstoot.
Tips
‘Hout het gezond’ biedt heel wat informatie aan rond hout stoken, de impact op luchtkwaliteit, hoe je voor minder rookhinder kunt zorgen, wanneer je beter niet stookt en hoe je er over kunt communiceren.
Meer informatie: