Stad Gent en VMM meten luchtkwaliteit rond school De Krekel
Stad Gent en de VMM brengen samen de luchtkwaliteit rond basisschool De Krekel in kaart. Als deel van het Europese CityTRAQ-project, onderzoekt dit project via sensoren en realtime data hoe zichtbare luchtkwaliteitsmetingen gedragsverandering kunnen stimuleren.
Realtime luchtkwaliteit zichtbaar aan de schoolpoort
De schoolomgeving van De Krekel ziet er deze maand iets anders uit. Bij de schoolpoort toont een groot scherm drie weken lang de concentratie stikstofdioxide (NO2) in de lucht, in realtime. Deze gegevens, verzameld door sensoren van de VMM, vergelijken de luchtkwaliteit in de autoluwe schoolstraat met die in de nabijgelegen drop-offzone.
Naast luchtkwaliteitsmetingen brengt het scherm ook in beeld hoeveel leerlingen te voet, met de fiets of met de auto naar school komen. Dit moet zowel ouders als kinderen bewust maken van hun mobiliteitskeuzes en de impact ervan op de luchtkwaliteit.
Leerlingen zetten zich in voor zuivere lucht
Het project blijft niet beperkt tot het scherm aan de schoolpoort. De leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar namen deel aan een educatieve sessie over luchtkwaliteit, gegeven door het Lucht-team van de VMM. Tijdens de les leerden de leerlingen over de oorzaken en gevolgen van luchtvervuiling, en gingen ze zelf op pad om de luchtkwaliteit in de buurt te meten.
"Het was bijzonder om te zien hoe enthousiast de leerlingen aan de slag gingen. Ze zijn niet alleen nieuwsgierig, maar ook erg betrokken bij het thema."
Tot eind januari werken de leerlingen aan creatieve opdrachten en tekeningen rond het belang van schone lucht.
Gedragsverandering als doel
De verzamelde data en inzichten worden later geëvalueerd. Het doel is om te onderzoeken of de zichtbare realtime informatie aan de schoolpoort daadwerkelijk leidt tot gedragsveranderingen, zoals meer leerlingen en ouders die de fiets nemen in plaats van de auto. De stad wil ook het draagvlak voor dergelijke aanpassingen in kaart brengen en meten of het draagvlak vergroot.