Slotconferentie TransfAIR: burgerparticipatie en kaartmateriaal vereenvoudigd
Het drie jaar durende Europese project TransfAIR kende op 15 september 2022 zijn slotconferentie in Valenciennes. Het grensoverschrijdende project (Hauts-de-France, Vlaanderen, Wallonië) leverde veel resultaten op, waaronder de opmaak van gemeenschappelijke modelleerkaarten en de inzet van hulpmiddelen voor burgerparticipatie.
Een publiek van politici, projectleiders, technici, onderzoekers en leden van verenigingen woonde in de Serre Numérique de slotconferentie van TransfAIR bij. Het doel van TransfAIR was de burgers duidelijke en geharmoniseerde informatie over de luchtkwaliteit te verstrekken en hen aan te moedigen mee te werken aan een betere luchtkwaliteit. De resultaten van deze samenwerking tussen de verantwoordelijke instanties voor luchtkwaliteit in Frankrijk en België (VMM, IRCEL, AWAC, ISSeP) mogen zeker gezien worden:
- De kaarten met luchtkwaliteitvoorspellingen zijn geharmoniseerd voor de drie gebieden. Een fijnmazige kartering, 'om de luchtkwaliteit op de huidige en de volgende dag te voorspellen en een voorspelling op langere termijn, maar met een lagere ruimtelijke resolutie.
- De ontwikkeling van een platform voor de uitwisseling van informatie tussen partners en de productie van voorlichtingsmateriaal voor het grote publiek.
- De toepassing van instrumenten om burgers aan te moedigen actie te ondernemen en hun gedrag te veranderen om te komen tot een betere luchtkwaliteit (serious game TransfAIR©, toepassing Signal'Air, uitdaging Aerohelden).
Demoruimte en participatieve workshops
De deelnemers konden in de lunchpauze in de demoruimte uitgebreid kennismaken met de ontwikkelde resultaten en instrumenten:
- microsensoren,
- ministations,
- kaarten en inventarisatie-instrumenten (passieve buizen, kolen voor "biomonitoring"),
- platform voor de visualisering van luchtverontreinigende stoffen,
- thematische video's en instrumenten voor de betrokkenheid van de burgers.
Tot slot waren er drie participatieve workshops om de uitwisseling van informatie en ervaringen te bevorderen, na te denken over de instrumenten die het meest geschikt zijn voor de behandelde onderwerpen (gebruik van luchtkwaliteitsgegevens, informatie voor het grote publiek, bewustmaking van de burger) en nieuwe behoeften vast te stellen.
Het was een dag van intense en rijke uitwisselingen, die alle partners de gelegenheid bood om de balans op te maken en na te denken over de toekomst van het project.
Alle presentaties en outputs verschijnen zo snel mogelijk op de projectwebsite.