Slibruiming sedimentvang Dijle in Egenhoven van start

Op 26 augustus start de VMM met de slibruiming van de sedimentvang op de Dijle in Egenhoven (Leuven). Door het opgehoopte slib er weg te halen verbetert de waterkwaliteit van de Dijle én zijn minder slibruimingen nodig in het centrum van Leuven. Ook de kans op wateroverlast vermindert.

30 oktober 2024

Beheer waterlopen
Kwaliteit waterlopen

Deel online

facebookLinkedInTwitter

Wat is een sedimentvang?

Sedimentvangen zijn plaatsen waar de waterloop is aangepast zodat slib en zand er bezinkt. Ze verzamelen het slib dat stroomopwaarts ontstaat en zijn goed bereikbaar voor machines langs de waterkant. Zit een sedimentvang helemaal vol, dan wordt het slib geruimd.

Minder wateroverlast en betere waterkwaliteit voor de Dijle

Door zand en slib op te vangen zorgt de sedimentvang op de Dijle in Egenhoven ervoor dat het water stroomafwaarts goed kan doorstromen. Zo is er minder kans op wateroverlast in het centrum van Leuven. Door het slib regelmatig weg te halen, verbetert ook de waterkwaliteit van de Dijle.

Sedimentvang op de Dijle in Egenhoven

Sedimentvang op de Dijle in Egenhoven

Dankzij de sedimentvang blijven slibruimingen in het centrum van Leuven tot een minimum beperkt. Die zijn veel moeilijker uit te voeren, zorgen voor meer overlast en zijn duurder.

"In totaal zal ongeveer 20.000 m³ aan slib geruimd worden, dat is het equivalent van 8 olympische zwembaden. "
Katrien Smet, woordvoerder VMM

In totaal zal ongeveer 20.000 m³ aan slib geruimd worden, dat is het equivalent van 8 olympische zwembaden. De waardevolle rietzones langs de rand van de sedimentvang blijven maximaal behouden. Dat is belangrijk voor onder meer moerasvogels zoals kleine karekiet.

Verloop van de werken

Allereerst herstellen we het bekken dat naast de sedimentvang ligt. In dat bekken zal het geruimde slib uitlekken en uitdrogen. Zo verkleint het volume en kan het slib nadien gemakkelijker afgevoerd worden naar een definitieve opslagplaats.

Verwacht wordt dat de slibruiming ten laatste in maart 2025, bij de start van het broedseizoen, klaar zal zijn. De bedoeling is om het slib minimaal gedurende 9 maanden te ontwateren.