Slibruiming Antitankgracht in Schilde

De VMM ruimt de komende maanden over een traject van 3 kilometer slib uit de Antitankgracht in Schilde. Door de werken zal de doorstroming en de waterkwaliteit verbeteren en krijgen waterplanten en vissen een duwtje in de rug.. De slibruiming wordt uitgevoerd met een 'schuifboot'. Zo moet de Antitankgracht niet droog worden gezet en is de impact op de visstand minimaal.

12 december 2022

Deel online

facebookLinkedInTwitter

Het te ruimen traject loopt van Schilde strand tot aan de laatste sluisbunker aan de grens met Ranst. De sliblaag is op meerdere plaatsen zeer dik en verontreinigd met zware metalen, PAK’s en minerale oliën. Door de ruiming verbetert niet alleen de doorstroming van de waterloop, maar zal ook de ecologische toestand van deze beschermde waterloop verder verbeteren. Het einde van de werken is gepland in maart 2023. In totaal zal meer dan 17.000 m³ slib verwijderd worden.

Als door slecht weer (bv. hevige regenval) de werken vertraging zouden oplopen, wordt de slibruiming vanaf april tot juli even opgeschort zodat vogels ongestoord kunnen broeden. Na het broedseizoen kan de slibruiming dan in augustus hervat worden.

De VMM heeft de voorbije jaren al in meerdere trajecten te Stabroek, Schoten, Brasschaat … gelijkaardige saneringswerken uitgevoerd. De resultaten na de werken zijn zeer hoopgevend voor het ecologisch herstel van de Antitankgracht. Een paar jaar na de werken merken we een herstel van ecologisch leven in de waterloop, met onder meer een sterke toename van het aantal waterplanten. Ook landschappelijk bieden de uitgevoerde ruimingen een belangrijke meerwaarde. Wandelen en fietsen langs deze historische waterloop wordt hierdoor nog aangenamer.

Klik op de foto's voor een grotere weergave
   
Traject dat nog niet geruimd werd ter hoogte van de laatste sluisbunker in Schilde.
 
Traject dat 8 jaar geleden werd geruimd in Kapellen. De heldere waterloop en weelderige planten zijn goed merkbaar.

Slib ruimen met een schuifboot

De ruiming wordt uitgevoerd met een schuifboot. Die duwt het slib vooruit, waarna een kraan het uit de waterloop schept. Zo hoeven we geen stukken van de Antitankgracht droog te zetten en is de impact op de visstand minimaal.

Deze slibruiming van de Vlaamse Milieumaatschappij is in uitvoering van het landschapsbeheersplan voor de Antitankgracht.