Roadshow vol inspiratie voor duurzame gemeenten

Dit voorjaar trok het beleidsdomein Omgeving met een reeks roadshows langs de vijf Vlaamse provincies. Met acht andere entiteiten van de Vlaamse overheid versterkten we zo lokale besturen in hun aanpak van uitdagingen rond omgeving, wonen, klimaat en erfgoed.

24 april 2025

Klimaat

Deel online

facebookLinkedInTwitter

Op de roadshows met stops in Brussel, Antwerpen, Gent, Kortrijk en Hasselt was de respons overweldigend. Meer dan 540 enthousiaste deelnemers namen deel aan de verschillende events. Het gemeenschappelijk doel: de nodige kennis, tools en contacten aanreiken om de uitdagingen op lokaal niveau aan te pakken. De focus lag op kennisdeling, interactie en netwerken. De roadshow vormde een uniek platform waar de sleutelrol van lokale besturen werd benadrukt. Samen wordt concrete stappen gezet naar een duurzame toekomst voor Vlaanderen.

"Een uitstekende kans om alle diensten van de Vlaamse Overheid te ontdekken en te leren hoe we ze kunnen inschakelen. Voor nieuwe mandatarissen is dit een echte meerwaarde."
Xavier Brosse
schepen Wezembeek-Oppem

Op het programma

Elke roadshow bood een boeiende mix van plenaire sessies, interactieve workshops en een infomarkt. Deze combinatie gaf deelnemers rechtstreeks toegang tot de juiste contactpersonen en expertise. Experts van de verschillende Vlaamse overheidsentiteiten deelden hun kennis over actuele beleidsthema’s zoals strategisch ruimtegebruik, de transitie naar klimaatvriendelijke en circulaire gemeenten en het creëren van een propere en gezonde leefomgeving.

Deze algemene sessies gaven een helder overzicht van de uitdagingen en de beschikbare ondersteuning. Mandatarissen en ambtenaren ontdekten hoe ze de instrumenten, subsidies en begeleiding van de Vlaamse overheid kunnen inzetten voor hun lokale context. In de interactieve sessies gingen deelnemers aan de slag met concrete vraagstukken. Na de sessies konden deelnemers ook terecht op de infomarkt. Daaraan namen ook externe partners deel zoals de Gezondheidsmakers, Aquafin, VLARIO, de VVSG en de provincies. Dit was de ideale gelegenheid om specifieke vragen te stellen, brochures en materialen te verzamelen en waardevolle contacten te leggen.

Drie thema’s stonden centraal:

  • Ruimte als hefboom: strategisch grondbeleid en hergebruik als motor voor een leefbare omgeving
  • Klimaatvriendelijke en circulaire gemeenten: slimme oplossingen voor energie, erfgoed en circulair bouwen
  • Een propere en gezonde leefomgeving: concrete acties rond lucht, bodem, water, groen en woonkwaliteit
"Ik ben al een hele tijd actief, maar op zo’n moment krijg je toch weer nieuwe ideeën. De 3D-voorstelling van de klimaatbestendige wijken gaf mij inspiratie die ik in mijn gemeente ook kan toepassen."
Bert Meulemans
schepen van milieu, ruimtelijke ordening, mobiliteit en financiën Boortmeerbeek

Workshop in de kijker

Een van de hoogtepunten was de interactieve sessie “Werken aan weerbare wijken”, georganiseerd door de VMM in samenwerking met Sweco en de collega’s van de VLM die meewerken aan het programma Weerbaar Water+Land+Schap. Tijdens die zogenaamde “tegelworkshop” bouwden deelnemers aan een klimaatbestendige wijk met een 3D-maquette van een woonwijk en kleurrijke tegels. Deelnemers ontdekten op een creatieve en tastbare manier hoe klimaatadaptieve maatregelen zoals meer groen en boomschaduw, ontharding en waterberging in de praktijk kunnen worden toegepast. Deze "out-of-the-box" aanpak zorgde voor levendige discussies en nieuwe inzichten. Zo werden abstracte cijfers uit o.a. de PLAN-tool omgezet in concrete keuzes op straatniveau. De sessie stimuleerde dialoog over burgerparticipatie, ruimtelijke ingrepen en draagvlak. 

"Als kleine gemeente hebben we niet altijd het overzicht bij wie we terecht kunnen in Vlaanderen. Wij werken momenteel aan een traject rond klimaatstraten en wilden graag zien hoe een klimaatbestendige wijk eruit ziet. De sessie was heel interessant en ik heb mijn collega’s verplicht om naar de volgende roadshow te komen."
Charlotte Peene
diensthoofd technische dienst en patrimonium Hoeilaart

Samen sterk, over de gemeentegrenzen heen

De gezamenlijke organisatie van deze roadshows door negen verschillende Vlaamse overheidsdiensten en agentschappen was een bewuste keuze. De uitdagingen op het vlak van omgeving, wonen, klimaat en erfgoed zijn complex en vragen een geïntegreerde aanpak. Door de krachten te bundelen, konden de VMM en haar partners een samenhangend en breed aanbod presenteren, afgestemd op de noden van de lokale besturen. Met die inspiratie en de nodige contacten op zak, kunnen zij de inzichten toepassen in hun gemeente.

"Ik vond de Roadshow enorm boeiend, veel geleerd en interessante visies/aanpakken gehoord. We hebben eind deze week intern een overleg om ook de schepenen en enkele collega’s die niet aanwezig konden zijn te informeren."
ambtenaar uit de provincie Limburg

En nu?

De uitdagingen zijn aanzienlijk, maar de energie van onze lokale besturen is minstens even groot. De roadshows vormden een eerste stap in een blijvende samenwerking. 176 Vlaamse steden en gemeenten engageren zich voor een duurzame, gezonde en toekomstgerichte leefomgeving. In de toekomst willen we natuurlijk élke gemeente in Vlaanderen bereiken. Samen zetten we koers naar een omgeving waar het goed wonen, werken en leven is. Wil je op de hoogte blijven van toekomstige initiatieven, nieuwe tools en projectoproepen voor lokale besturen? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief!

Blijf je graag op de hoogte?

We maken maandelijks voor jou een selectie van de belangrijkste nieuwsberichten op maat van de milieuprofessional.

Schrijf je in op de nieuwsbrief