Nieuwe stuw regelt waterpeil op Lieve en Brakeleiken
In Waarschoot verving de VMM recent het pompgemaal tussen de Lieve en het Brakeleiken door een stuw. De stuwconstructie regelt het waterpeil van beide waterlopen, is energiezuiniger en vraagt minder onderhoud. Ze is belangrijk voor drinkwatervoorziening; wateroverlast, droogte en vismigratie.
Sneller en automatisch het waterpeil bijsturen
Een stuw is een beweegbare en verstelbare dam tussen twee waterlopen, hier de Lieve en het Brakeleiken. De stuw houdt het waterpeil van beide waterlopen op de gewenste hoogte, rekening houdend met de omgeving. “Er wordt alleen water van de Lieve naar het Brakeleiken afgevoerd als dat effectief nodig is. Bijvoorbeeld om wateroverlast langs de Lieve te vermijden als het hard regent of om de spaarbekkens van het waterproductiecentrum in Kluizen aan te vullen. Als het lang niet regent, blijft de stuw omhoog en kan de omgeving het water van de Lieve stroomopwaarts langer vasthouden,” zegt Katrien Smet van de VMM.
De stuw heeft een afstandsbewakingssysteem. Een alarmcentrale verwittigt de medewerkers van de VMM automatisch bij problemen met de installatie of de waterpeilen. Monitoren kan zo 24/24 en 7/7, ingrijpen en bijsturen kan sneller en vanop afstand.
Vissen migreren gemakkelijker
Door het vroegere pompgemaal konden vissen niet migreren tussen de Lieve en het Brakeleiken. Het was zelfs een gevaar voor vissen. Dat probleem is nu opgelost.
De stuw is voorzien van een vistrap, een nevengeul met kleine drempels die het verschil in waterpeil tussen beide waterlopen opvangt. Vissen zwemmen hier vlot overheen van het ene leefgebied naar het andere.
Door die verbindende vistrap hebben vissen in elk levensstadium en seizoen een ruim genoeg leefgebied om zich voort te planten, te overwinteren en voedsel te vinden. Dit is belangrijk voor soorten als zeelt, snoek en paling.
Groene rustplek voor passanten
Ook het terrein van de stuw onderging een metamorfose. “Onnodige verharding verdween en de ganse site is nu maximaal waterdoorlatend. Uitheemse bomen maken plaats voor streekeigen beplanting die dit najaar nog wordt aangeplant, waardevolle inheemse bomen blijven behouden. Het bedieningsgebouwtje bij de stuw kreeg een houten bekleding en is uitgerust met een beloopbaar en publiek toegankelijk dak en een zitbank. Kortom, een ideale rustplaats voor de vele fietsers langs de Lieve.”