Nieuw Blue Deal plan goedgekeurd
De Vlaamse Regering keurde op 14 juli de nieuwe Blue Deal goed. Het is een ambitieus plan dat Vlaanderen beter moet wapenen tegen de gevolgen van klimaatverandering zoals droogte, overstromingen en de waterkwaliteit. Deze Blue Deal streeft naar een geïntegreerde aanpak met samenwerking op alle niveaus.
Kompas voor een waterwijs Vlaanderen
Met de eerste Blue Deal in 2020 zette Vlaanderen al belangrijke stappen. Maar de uitdagingen van vandaag vragen meer: een structurele, samenhangende aanpak met duidelijke doelen en gerichte acties. Daarom lanceerde de Vlaamse Regering een nieuwe Blue Deal, een ambitieus plan dat niet enkel reageert, maar ook richting geeft. Lees de Blue Deal beleidsnota
Water is geen vanzelfsprekendheid meer. Nochtans is het onze bron van leven: voor mens, natuur en economie. Met de vernieuwde Blue Deal bouwen we verder aan een Vlaanderen waar water gezien wordt als een partner in plaats van een bedreiging, als een element dat ons veerkrachtiger maakt
Met deze video werd de nieuwe Blue Deal gelanceerd:
Waarover gaat de nieuwe Blue Deal?
De nieuwe Blue Deal focust op:
- Veilige en gezonde rivieren en valleien. Een veerkrachtig watersysteem dat beter bestand is tegen de klimaatverandering. Een betere sponswerking van de bodem, herstel van meanders en wetlands, versterking van dijken, aanleg van overstromingsgebieden en peilbeheer om water langer vast te houden en overstromingsschade te beperken.
- Slimmer watergebruik. Door investeringen in hergebruik van regen- en afvalwater, circulaire toepassingen in industrie en landbouw, en een hervorming van de waterfactuur die sociaal rechtvaardig is en verbruik verantwoordt.
- Betere bescherming van grondwater en drinkwater. Door sanering van verontreinigingen, een robuuste vergunningverlening en een strategisch investeringsplan voor drinkwaterbevoorrading.
- Gezondere waterkwaliteit. Via gerichte maatregelen in landbouw, industrie en steden, ondersteund door impactmonitoring en duidelijke plandoelstellingen per waterlichaam.
- Waterbeleving en bewustwording. Wandelen of fietsen langs het water, een verfrissende duik in open water, of een rustige tocht met de kano. Water nodigt uit tot ontspanning en avontuur. Zulke ervaringen versterken ons besef van hoe waardevol én kwetsbaar water is.
Minister Brouns benadrukt dat de overheid dit niet alleen kan:
De noodzakelijke veranderingen in onze leefomgeving zijn belangrijk en structureel. Daarom is voldoende draagvlak een belangrijke succesfactor. Met lokale Blue Deals en gebiedscoalities bouwen we op de kennis en kracht van elk gebied. Iedereen moet mee in bad: van burger tot boer, van ondernemer tot gemeente. Alleen zo maken we Vlaanderen waterwijs en klaar voor de toekomst
Sponsdoelen maken klimaatuitdaging tastbaar
Sponsdoelen zijn concrete en meetbare doelstellingen die bepalen hoeveel water een gebied moet kunnen vasthouden, infiltreren en bufferen om Vlaanderen beter te beschermen tegen droogte en overstromingen.
Het concept verwijst naar het herstellen van de natuurlijke sponswerking van ons landschap, zodat regenwater niet meteen wordt afgevoerd maar lokaal wordt vastgehouden en langzaam vrijgegeven.
De sponsdoelen willen dat landbouw, natuur en drinkwatervoorraden minder snel in de problemen komen tijdens droogteperiodes en dat overstromingsrisico’s afnemen bij hevige regenval. Ze maken de klimaatopgave tastbaar door per gebied duidelijk aan te geven hoeveel hectare infiltratie, hoeveel kubieke meter buffercapaciteit of hoeveel hectare peilgestuurde drainage nodig zijn.
Zo worden grote ambities vertaald naar duidelijke en haalbare cijfers per vallei en regio, als basis voor een concreet, effectief en gebiedsgericht waterbeleid.
Gebiedscoalities als lokale Blue Deals
Gebiedscoalities zijn samenwerkingsverbanden tussen lokale overheden, waterbeheerders, landbouwers, natuurorganisaties, bedrijven en andere partners die in een specifiek gebied gezamenlijk werken aan oplossingen voor waterproblemen en klimaatuitdagingen. Ze brengen alle betrokken partijen rond de tafel om een gedeelde visie te ontwikkelen en acties op elkaar af te stemmen, met als doel de waterkwaliteit te verbeteren, droogte en overstromingen te beperken en de natuurlijke sponswerking van het landschap te herstellen.
Gebiedscoalities maken het mogelijk om maatregelen te combineren en elkaar te versterken, zoals beekherstel, ontharding, aangepast landgebruik en innovatieve waterberging. Door kennis, middelen en verantwoordelijkheden te bundelen, zorgen ze voor een efficiëntere uitvoering, meer draagvlak en betere resultaten op het terrein.
Binnen zo’n gebiedscoalitie wordt een lokale Blue Deal afgesloten: dat is een concrete samenwerkingsovereenkomst tussen de gebiedscoalitie en de Vlaamse overheid waarin duidelijke doelen, acties en verantwoordelijkheden worden vastgelegd, zodat strategische Vlaamse waterdoelen op maat van het gebied worden gerealiseerd met sterke lokale inbedding en gedeeld eigenaarschap.