Minister Brouns bezoekt overstromingsgevoelige woningen

In het overstromingsgevoelige Moelingen (Voeren) bezocht Vlaams minister van Omgeving Jo Brouns zondag twee woningen die sinds kort beter beschermd zijn tegen wateroverlast. Hij kreeg uitleg over de genomen maatregelen en ging in gesprek met de eigenaars. Een jaar na de laatste waterbom zijn zo al 46 woningen beter beschermd en nog voor het bouwverlof wordt een tweede fase opgestart.

30 juni 2025

Overstromingen

Deel online

facebookLinkedInTwitter

Inwoners blij met ondersteuning, “we kopen gemoedsrust”

Als beheerder van de Berwijn zat de VMM de afgelopen jaren niet stil. Samen met de gemeente Voeren werd een programma met individuele beschermingsmaatregelen (IBM) voor zo’n 46 getroffen woningen opgestart. De eigenaars schreven zich in voor een overstromingsaudit waarna ze van de VMM een voorstel ontvingen met maatregelen om overstromingsschade aan hun woning te voorkomen of beperken, samen met een schatting van de kosten. De VMM betaalde tot maximaal 5.000 euro mee in deze kosten. Tegen het bouwverlof zijn zo goed als alle werken uitgevoerd.

"We ontzorgen hen met onze expertise in waterbescherming en het contact met de uitvoerende aannemers."
Kris Geuens
Projectingenieur bij de VMM

“De inwoners zijn blij dat er vanuit de Vlaamse Overheid stappen worden gezet om hen te ondersteunen.” zegt Kris Geuens, coördinator van het IBM-programma bij de VMM. “We ontzorgen hen met onze expertise in waterbescherming en het contact met de uitvoerende aannemers. ‘We kopen gemoedsrust’ hoorde ik al verschillende eigenaars zeggen.” aldus Kris.

Het is de eerste keer dat dergelijk programma op zo’n grote schaal in Vlaanderen wordt uitgevoerd. Ook voor de VMM is dit een pilootproject.

Plaatsen van schotten voor de poort bij Moelingenaar Olivier Delaunay

Moelingenaar Olivier Delaunay demonstreert hoe de schotten worden geplaatst om zijn woninge te beschermen.

Minister Brouns krijgt demonstratie van plaatsing schotten

Vlaams minister van Omgeving Jo Brouns kreeg vandaag een rondleiding langs twee woningen die recent zijn aangepakt tegen overstromingsschade. Bij Moelingenaar Olivier Delaunay kreeg hij een demonstratie hoe schotten worden geplaatst om water buiten te houden. Delaunay zelf bestelde voor bijna 10.000 euro aan beschermingsmaatregelen: de grote toegangspoort naar zijn vierkantshoeve en de deuropening naast zijn stalling zijn nu voorzien van stevige schotten en ook andere deuropeningen en keldergaten kregen extra bescherming.

"Structurele maatregelen om schade in de toekomst te beperken blijven nodig. Ik wil dat mensen hier met een gerust hart kunnen blijven wonen."
Jo Brouns
Vlaams minister van Omgeving

250 meter verderop woont de sociaal geëngageerde Jean-Pierre Duijsens. Hij is een van de bezielers van de vereniging Samen Sterk Voeren, die inwoners helpt bij rampen zoals overstromingen door bv. woningen op te ruimen en eten te maken. Ook hij liet zijn woning beschermen, voor een bedrag van ongeveer 6.500 euro. Ter hoogte van voordeur werd een schot geplaatst die voorkomt dat het water in zijn woning komt. Ook zijn terras zal nog extra beschermd worden met schotten.

Moelingenaar toont een filmpje van de overstromingen in 2024 aan minister Brouns.

Moelingenaar toont een filmpje van de overstromingen in 2024 aan minister Brouns.

Vlaams minister van Omgeving Jo Brouns: "Vorig jaar stond ik hier nog met mijn botten aan om de ravage van de waterbom met mijn eigen ogen te zien. Vandaag sta hier gelukkig zonder botten maar wel met trots te kijken naar de vele inspanningen die zijn gebeurd. De veerkracht en het engagement van de Moelingenaren zijn inspirerend om naar te luisteren. Structurele maatregelen om schade in de toekomst te beperken blijven nodig. Ik wil dat mensen hier met een gerust hart kunnen blijven wonen.”

Verderzetting beschermingsprogramma

Nog voor het bouwverlof van 2025 lanceert de VMM een nieuwe oproep binnen het IBM-programma. Meer dan 100 woningen zullen een persoonlijke uitnodiging in de bus krijgen en kunnen zich tot eind september inschrijven. De aanpak is identiek aan de eerste oproep: wie zich inschrijft krijgt een overstromingsaudit waarna de VMM alle woningen rangschikt op grootte van overstromingsrisico. In functie van de beschikbare middelen wordt dan het aantal woningen die beschermd zullen worden bepaald.

"Door samen te werken maken we het verschil en versterken we onze weerbaarheid tegen extreme regenval."
Joris Gaens
Burgemeester van Voeren

Burgemeester van Voeren Joris Gaens: “We zijn erg tevreden met de inspanningen van de VMM en het bieden van een financiële stimulans zodat inwoners hun woning beter kunnen beschermen. Aanvullend heeft de gemeente nog een tweede subsidiereglement waarbij de inwoners, die niet in aanmerking komen voor de steun van de VMM, aanspraak maken op een maximale steun van €1500. Hierdoor beogen we dat zoveel mogelijk inwoners hun woning kunnen beschermen."

Rivier de Berwijn in Moelingen

Rivier de Berwijn in Moelingen

"Ik ben ervan overtuigd dat de combinatie van maatregelen een verschil zal maken. Zo werken we binnen ons landschapspark ook aan een Europese subsidieaanvraag om uitvoeringsbudget te bekomen zodat er in de gemeenten Aubel en Dalhem ook waterbergende maatregelen genomen worden -zoals de aanleg van bufferbekkens en het verhogen van de waterinfiltratie in de bodem- en is er een masterplan in opmaak door de VMM om na te gaan welke bijkomende acties ze in Moelingen kunnen nemen om het overstromingsrisico in te perken. Door samen te werken maken we het verschil en versterken we onze weerbaarheid tegen extreme regenval.” besluit Joris.

Blijf je graag op de hoogte?

We maken maandelijks voor jou een selectie van de belangrijkste nieuwsberichten op maat van de milieuprofessional.

Schrijf je in op de nieuwsbrief