Mee op terrein met de VMM
Grote projecten van de VMM krijgen logischerwijs veel aandacht, maar ook de kleinere projecten hebben vaak een grote impact op ons leefmilieu. Zo is er recent de opwaardering van de Begijnebeek (Assent), de renovatie van het pompstation Keetberg (Beveren) en de hermeandering van de Woluwe (Zaventem). We nemen je even mee langs enkele mooie verwezenlijkingen.
Opwaardering van de Begijnebeek
De Begijnebeek in Assent (Bekkevoort) vloeit in de omgeving van Diest over in de Demer, samen met de Herk, Kleine Herk, Velpe, Kleine en Grote Gete. Het vormt er een groot afstroomgebied dat bij hevige neerslag zoals in juli vorig jaar, voor veel wateroverlast in de streek kan zorgen.
Daarom zijn we in het bufferbekken aan de Zandstraat het oorspronkelijk maaiveld aan het herstellen. Op die manier vergroten we de waterbuffercapaciteit. Het grondwater komt korter bij het maaiveld wat voor vernatting zorgt, het aanplanten van bosgoed compenseert verloren gegaan bos uit andere projecten en we versterken het afwaartse natuurgebied Papenbroek.
Renovatie pompstation Keetberg
Het pompstation Keetberg op de kunstmatig aangelegde ‘Waterloop van de hoge landen’ in Beveren is recent grondig gerenoveerd.
- De hoogspanning is gemoderniseerd en in een apart lokaal ondergebracht.
- Er werd een nieuwe, automatische roosterreiniger geïnstalleerd.
- De pompen werden gereviseerd.
Het tot op de draad versleten gebouw werd gestript tot op het betonnen skelet en kreeg een nieuw, modern, jasje dat voldoet aan de moderne bouw- en veiligheidsregels.
Hermeandering Woluwe
In de schaduw van de aanleg van de F202, de fietssnelweg langs de R22 die Zaventem verbindt met Kraainem aan het Woluwedal, hebben we de Woluwe bevrijd uit het strakke, rechtgetrokken, verstevigde keurslijf waarin deze waterloop al jaren was gedwongen. De bestaande overwelvingen hebben we tot een minimum herleid.
Met dit duwtje in de rug kan de Woluwe opnieuw zelf haar loop bepalen binnen deze vallei en de natuurwaarde creëren die hiermee gepaard gaat. En we winnen extra waterbuffering in deze sterk verstedelijkte omgeving.