Kwetsbare Ledebeek sterker tegen droogte en wateroverlast door herinrichting
Het profiel van de Ledebeek ondergaat een metamorfose. Vanaf de Veldekensstraat in Destelbergen, over het volledige grondgebied van Lochristi, tot de Nieuwe Stationsstraat in Lokeren krijgt ze een nieuw profiel. De VMM werkt aan een extra waterbuffering van 50.000 m³, een gunstige situatie voor het grondwaterpeil en een opwaardering voor de biodiversiteit. Recreatieve hotspots moeten de beek dichter bij de mensen brengen. De werken starten op 15 september en duren ongeveer een jaar.
Minister van Omgeving Zuhal Demir: “Met deze herinrichting slaan we meerdere vliegen in één klap. We pakken zowel verdroging als wateroverlast aan, versterken de lokale biodiversiteit en creëren waterbeleving voor de buurt. Een Blue Deal project uit het boekje en een troef voor de omgeving”.
Te nat of te droog
Katrien Smet van de Vlaamse Milieumaatschappij: “Uit studies blijkt dat de regio erg kwetsbaar is voor wateroverlast en overstromingen. Tegelijkertijd droogt de beek uit tijdens droge zomers waardoor het grondwaterpeil zakt. De situatie is nefast voor ecologie en landbouw. Een totale herinrichting is noodzakelijk”.
Over een traject van 6,5 km krijgt de waterloop een winterbedding met ruimte voor 50.000 m³ extra water. In de bedding komt een poelenstelsel dat water doorheen het traject vasthoudt zodat het terug in de bodem kan infiltreren.
In de waterloop zelf wisselen kleine drempels en verdiepingen elkaar af. Hierdoor stuwt het water op en verhoogt het waterpeil in de zomer. Dammetjes in de zijgrachten van de Ledebeek versterken dit effect waardoor weilanden natter worden.
Ledebeek bij hoogwater
Goed voor fauna, flora en mensen
Deze ingrepen hebben een positieve impact op de biodiversiteit en natuurwaarde in en rond de Ledebeek. Het beekprofiel verandert waardoor fauna en flora in de ruimere omgeving nieuwe kansen krijgen.
Zo wordt de waterloop ook aantrekkelijker voor de omgeving. Een recreatief netwerk met vogelkijkwanden en vlonders maakt van de Ledebeek een plek die water dichter bij de mensen brengt.
Lees meer over de aanpak van dit project en blijf op de hoogte met projectupdates op deze pagina »
Blue Deal: de strijd tegen waterschaarste en droogte
Dit project valt onder de Blue Deal. Dat is een programma dat de Vlaamse Regering lanceerde in de strijd tegen waterschaarste en droogte. Het programma bevat meer dan 70 acties en 400 projecten. Met de Blue Deal slaat Vlaanderen de weg in van minder verharding, meer vernatting en maximaal circulair watergebruik.