Kritieke overstromingen in het Demer- en Maas- en Dijle- en Netebekken

Na de immense hoeveelheid neerslag van de voorbije dagen is het intussen op de meeste plaatsen droog. Ook de volgende uren zou weinig tot geen neerslag meer verwacht worden.

16 juli 2021

Deel online

facebookLinkedInTwitter

Lees hier de update van deze namiddag.

Boven de centrale en oostelijke bekkens zoals het Demer-, Dijle-, Maas-, Netebekken is er de voorbije dagen plaatselijk tot meer dan 100 mm regen gevallen.  In de provincies Limburg, Antwerpen en Vlaams-Brabant zijn de waterpeilen hierdoor sterk gestegen en doen zich kritieke overstromingen voor. 

Netebekken

Op de Aa in Turnhout werd het alarmpeil bereikt met enkele bedreigende woningen en bedrijven tot gevolg. Het peil zal er deze voormiddag zakken tot onder de alarmdrempel.

Op de Kleine Nete te Kasterlee en Herentals zijn de peilen nog steeds stijgende, maar worden voorlopig geen kritieke overstromingen verwacht. De dijken in landbouwgebied de Zegge en het traject waar bevers actief zijn tussen Herentals en Grobbendonk worden in de gaten gehouden en acties worden ondernomen om schade te beperken.

Op de Molse Nete, de Grote Nete en de Grote Laak doen zich niet kritieke overstromingen voor.  Op de Scheppelijke Nete werd het alarmpeil bereikt, maar is het waterpeil intussen terug dalende.

Benedenscheldebekken

Op de bovenlopen van de Grote Molenbeek worden de wachtbekkens aangesproken om wateroverlast te vermijden.  Ter hoogte van Merchtem werd de alarmdrempel net bereikt maar is het waterpeil ondertussen reeds dalende. In Londerzeel worden niet-kritieke overstromingen verwacht. 

Dijle- en Zennebekken

In Vlaams-Brabant heeft de Dijle in Sint-Joris-Weert het alarmpeil bereikt, kritieke overstromingen kunnen daar niet uitgesloten worden. Het wachtbekken van Egenhoven is verder aan het vullen om verdere overlast in Leuven te vermijden.  Ondertussen is ook de Dijle in Rotselaar buiten zijn oevers getreden opwaarts de monding aan de Demer.

De Zenne heeft het alarmpeil bereikt aan de rooster in Lot waardoor er water op de sporen terecht kan komen. Het station van Buizingen is ook onder water gelopen. Het peil van de Zenne is nog steeds aan het stijgen waardoor er in de Albert Denysstraat huizen bedreigd worden.

Maasbekken

Overal in het Maasbekken staan de waterpeilen hoog. De wachtbekkens op de Dommel in Overpelt en de Jeker in Lauw zijn momenteel volledig gevuld.

Op de Voer is het peil op de meeste plaatsen weer aanzienlijk gedaald. Ook het peil op de Berwijn is intussen tot onder het alarmpeil gedaald.

Demerbekken

Overal in het Demerbekken staan de waterpeilen hoog tot zeer hoog. Alle wachtbekkens worden aangesproken. Op verschillende plaatsen kunnen kritieke overstromingen optreden, o.a. langs de Grote Gete, de Kleine Gete, de Demer, de Herk en de Velpe.

Langs de Grote Gete zijn alarmpeilen overschreden met ondergelopen huizen in Hoegaarden tot gevolg. Ook in Tienen zijn kritieke overstromingen mogelijk (sportterrein, industrieterrein). In Oorbeek stijgen de peilen nog steeds. Voor wat betreft de Kleine Gete is het waterpeil thv Orsmaal ruim boven het alarmpeil gegaan, maar daar werd intussen het maximumpeil bereikt. Ook in Zoutleeuw wordt gevreesd voor problemen vanuit de Kleine Gete.

Het peil op de Melsterbeek blijft intussen verder stijgen tot historisch hoge peilen. Woningen worden er bedreigd

Op de Herk is het wachtbekken volledig gevuld. Langs de Herk vinden overstromingen plaats in Stevoort (Hasseltsedreef). Ook de sporthal in Alken wordt bedreigd.

De Velpe reageert traag. De wachtbekkens in Hoeleden en Halen zijn vol, waardoor er overstromingen plaatsvinden in Halen. Afwaarts het industrieterrein aan de N2 is een bres in de dijk gemaakt om extra berging te creëeren en Halen te ontlasten.

Ook de Begijnebeek kan ondanks de vulling van de wachtbekkens buiten zijn oevers treden in Diest.

De Demer tussen Diest en Hasselt is eveneens boven het alarmpeil uitgestegen, maar heeft zijn maximum zowat bereikt.

Het waterpeil op de Winge in Holsbeek, Rotselaar en Wezemaal zal vermoedelijk nog tot morgen blijven stijgen waardoor woningen dreigen onder water te komen in de omgeving van de E314 en de Steenweg op Holsbeek.

Door de langdurige neerslag kunnen de benedenlopen nog lang hun hogere waterstanden aanhouden.

De situatie wordt op de voet opgevolgd.

Meer info op waterinfo.be

De voorspellingen voor de onbevaarbare waterlopen omvatten enkel de door de Vlaamse Milieumaatschappij gemodelleerde waterlopen en zijn niet gebiedsdekkend voor Vlaanderen. Er worden evenmin overstromingen uit rioleringen voorspeld.

Bekijk enkele beelden vanop het terrein (Facebook) »

Blijf je graag op de hoogte?

We maken maandelijks voor jou een selectie van de belangrijkste nieuwsberichten op maat van de milieuprofessional.

Schrijf je in op de nieuwsbrief