Kom naar de Vlaamse Waterdagen!
De Vlaamse Waterdagen worden dit jaar een spetterend feest rond water! Kom van 19 tot 27 maart naar een van de bijna 100 evenementen in heel Vlaanderen. “Vlaanderen heeft een schat aan prachtig water, en die schat moet beschermd worden,” zegt projectcoördinator Maureen Nuyts, “Daarom gaan de Vlaamse Waterdagen over genieten van én zorg dragen voor water.”
Spetterend feest
“Nu is het zeker! Dit jaar zal het voor het eerst echt spetteren op de Vlaamse Waterdagen”, glundert Maureen, “Toen we eind vorige jaar met de voorbereidingen startten, zaten we nog in een twijfelachtige periode door corona. Maar de afgelopen weken is het eindelijk omgeslagen: steeds minder beperkende maatregelen en steeds meer activiteiten. Je kan nu al kiezen uit bijna 100 activiteiten!”
Maureen Nuyts * 13 jaar communicatiemedewerker bij de VMM * Coördinator communicatie Europese projecten * Projectcoördinator Vlaamse Waterdagen
Getipt
“Het wordt moeilijk kiezen, ook voor mij. Ik vind de Kayak Clean-ups bijvoorbeeld zeer toffe initiatieven. Ze helpen met het bewustzijn rond de vervuiling in de waterlopen en laten je ook direct helpen met het proper maken van de rivieren,” zegt Maureen. “Verder zijn er ook twee locaties waar je de waterkwaliteit kan meten. Dat kan je doen door zelf de waterdiertjes met een microscoop te bekijken. Ook een absolute aanrader is het bezoek aan de krabbenval in Grobbendonk. De VMM vangt er op spectaculaire wijze de invasieve wolhandkrab. Allemaal zeer fascinerend en activiteiten die ik zelf zou willen doen. Op 20 maart hebben we ook nog een hotspot aan activiteiten in Leuven met de jazz-concerten, gegidste wandelingen, een demonstratie waterkwaliteit en nog veel meer om aan het water te genieten!”
Ontdek hier alle activiteiten »
Vlaamse Waterdagen eindelijk op de kaart
De Vlaamse Waterdagen moeten het waterbewustzijn in Vlaanderen verhogen. Het concept is ontstaan binnen het Europese project LIFE Belini. “In dat project werken de 3 gewesten samen om het waterbewustzijn te verhogen binnen de vallei van de Dijle, Demer en Zenne. We merkten eigenlijk dat binnen de andere gewesten al gelijkaardige concepten bestonden. In Vlaanderen werd lokaal ook wel al heel wat gedaan rond water en dus leek het ons een goed idee om deze te bundelen in een website. Zo bieden we de organisatoren een platform aan om hun activiteiten uit te lichten binnen de periode rond wereldwaterdag. Door dat allemaal te bundelen in overkoepelende Vlaamse Waterdagen verhogen we ook meteen het algemene waterbewustzijn en de waterbeleving over heel Vlaanderen.”
“Onze eerste editie stond gepland vlak voor de pandemie uitbrak in 2020. Ondanks alle voorbereidingen hebben we toen alles moeten afgelasten. Er waren toen een tiental activiteiten voorbereid. De tweede editie in 2021 zien wij als onze eerste ‘echte’ editie: 40 activiteiten bij een kleine 30 partners. Toch een succes met de toen geldende maatregelen zoals deelname enkel mogelijk in kleine bubbel, individueel of online. Maar met deze editie staan de Vlaamse Waterdagen pas echt op de kaart.”
Wat brengt de toekomst?
“We blijven groeien en proberen elk jaar te verbeteren. Zo werkten we al sterk op de gebruiksvriendelijkheid van onze website en hebben we dit jaar al een grotere bekendmakingscampagne gevoerd met heel wat promotiemateriaal,” zegt Maureen, “Als ik even mag, dan droom ik ervan dat de Vlaamse Waterdagen hun plaats op de kalender kunnen veroveren in de week rond Wereldwaterdag op 22 maart. Een beetje zoals de week van het Bos. Iedereen kent dat en heel wat organisaties werken daar dan ook in die periode rond. Dat is waar we op termijn naartoe willen.”
Maak jij mee van de Vlaamse Waterdagen een succes?
Kom naar een van de bijna 100 evenementen tussen 19 en 27 maart!