Keuze droogtemaatregelen voortaan beter afwegen

Er wordt heel wat actie ondernomen om Vlaanderen te wapenen tegen droogte en waterschaarste. En dat is nodig! Om het proactieve droogtebeleid beter te onderbouwen, verzamelden de VMM en VITO de kosten en effecten van proactieve droogtemaatregelen in Vlaanderen.

9 maart 2023

Deel online

facebookLinkedInTwitter

Wil je actie ondernemen tegen droogte en waterschaarste als beleidsmaker, stad of gemeente, projectontwikkelaar ...? En wil je daarbij rekening houden met de kosteneffectiviteit van maatregelen? Dan kan je daarvoor de resultaten van onze analyse gebruiken, die de VMM liet uitvoeren door VITO.

In totaal beoordeelden we zo’n 25 verschillende maatregelen op het vlak van waterinfiltratie, waterbuffering en/of waterbesparing. Dat leverde o.a. deze inzichten op:

  • Maatregelen in het buitengebied zijn vaak kosteneffectiever dan maatregelen in stedelijk gebied. Dat betekent niet dat je alleen maar moet inzetten op maatregelen in het buitengebied. Voor een sterk integraal waterbeleid zijn er ook maatregelen nodig in een stedelijke omgeving en daarbuiten. 
  • De resultaten van de studie tonen ook dat collectieve maatregelen op openbaar domein relatief gezien vaak duurder zijn dan oplossingen voor particulieren. Kosteneffectief proactief droogtebeleid vraagt dus zeker ook medewerking van inwoners/particulieren..
  • Sommige maatregelen zijn op zich weinig kosteneffectief, waardoor je maatregelen best zoveel mogelijk koppelt.
  • Bij infrastructuurwerken trek je best maximaal de kaart van klimaatadaptatie.

Bekijk de kosteneffectiviteit van proactieve droogtemaatregelen voor jouw beleid en projecten.

Blijf je graag op de hoogte?

We maken maandelijks voor jou een selectie van de belangrijkste nieuwsberichten op maat van de milieuprofessional.

Schrijf je in op de nieuwsbrief