Internationale scholen meten samen microplastics in de Winterbeek
Onlangs voerden studenten uit België, Finland en Portugal in een internationaal Erasmus-Maris evenement onderzoek naar microplastics in de Winterbeek.
Onder de titel “Van waterstalen nemen tot data: Analyseren van Floating Microplastics (300-1000 µm)”, voerden deelnemers een gestandaardiseerde staalname campagne uit langs de Winterbeek in Paal. Dit onderzoek maakt deel uit van het Erasmus+ programma en gebeurde in samenwerking met onze medewerkers die instaan voor de monitoring van de waterkwaliteit .
Bij twee zorgvuldig geselecteerde locaties voor en na het industriegebied Ravenshout in Paal-Beringen werden microplastics en nurdles (kleine plastic deeltjes van maximaal 5 milimeter) bemonsterd. De resultaten toonden 52 microplastics per 100m² stroomopwaarts, met een geschatte flow van tot 30.000 deeltjes per 24 uur. Stroomafwaarts steeg dit aantal naar 74 microplastics per 100m², overeenkomend met een indicatieve flow van tot 100.000 deeltjes per 24h. Daarnaast werden drie nurdles/pellets aangetroffen in het Manta Net, wat neerkomt op een geschatte 200 per 24 uur.
Tijdens het evenement verzorgden getrainde docenten van Campus Max workshops voor leerlingen en docenten van OSAO (Oulu, Finland) en Agrupamento de Escolas de Rio Tinto nº3 (Rio Tinto, Portugal). Het Erasmus Maris-initiatief is een samenwerking tussen het Joint Research Centre van de Europese Commissie (JRC) en de NGO Ayam Sailing Europe (ASE).
In de maand mei zal dezelfde school een nieuwe staalname doen, maar dan verder stroomafwaarts. Door het organiseren van verschillende staalnames (over meedere seizoenen en jaren) kunnen we beter eventuele trends identificeren. Het is belangrijk om te kijken of er veranderingen optreden in het aantal microplastics naarmate er meer maatregelen worden genomen om plastic afval te verminderen.
Volgend op deze metingen is het verder uitkijken naar een regionale campagne om microplastics en nurdles in Vlaamse rivieren te meten. Scholen kunnen hier een welkome aanvulling zijn, niet alleen door het stimuleren van interesse in wetenschappelijke vakken, maar ook door bij te dragen aan de frequentie en het aantal locaties van staalnames te verhogen in steun van organisaties zoals bijvoorbeeld de VMM. Door middelbare scholen in Vlaanderen te betrekken, wordt de Erasmus Maris-methodologie verder uitgerold als basis voor microplasticmonitoring in de EU.