Hoe meet de VMM de luchtkwaliteit?
De VMM is bevoegd voor de uitvoering en opvolging van het Vlaamse Luchtbeleidsplan. Daarnaast meten en bewaken we de luchtkwaliteit in Vlaanderen om samen luchtverontreiniging aan te pakken.
De VMM meet voor verschillende vervuilende stoffen doorlopend de luchtkwaliteit. Onze meetplaatsen zijn verspreid over heel Vlaanderen, zowel in landelijke, stedelijke als industriegebieden. Op het verkeersgerichte meetstation langs de Mechelse vesten meten we sinds 2020. We meten er ozon, stikstof, fijn stof en zwarte koolstof.
Altijd al benieuwd geweest hoe zo’n luchtmeetstation er vanbinnen uitziet? Neem een kijkje samen met onze collega Danny!
De automatische meettoestellen meten continu. Elk halfuur worden de data doorgestuurd naar een centrale server. Dagelijks volgen we vanop afstand de luchtkwaliteit op en kijken we of de monitoren nog goed werken. Geregeld komt er een technieker langs om de toestellen te kalibreren, te controleren en te onderhouden.
De actuele luchtkwaliteit kan je nakijken via de BelAIR app of op onze website in tabelvorm of op kaart. Op onze website stellen we ook heel wat info ter beschikking over welke bronnen verantwoordelijk zijn voor de uitstoot, toetsen we de gemeten concentraties aan de Europese regelgeving en bespreken we de gezondheidseffecten van luchtverontreiniging.
Over heel Vlaanderen heeft de VMM ongeveer 80 automatische meetstations. Een groot deel van deze meetstations dienen om de algemene luchtkwaliteit op te volgen, zowel in landelijke gebieden, als in de grote steden en havengebieden. Daarnaast meet de VMM ook in de buurt van bepaalde bedrijven om hun uitstoot op te volgen en waar nodig saneringsmaatregelen op te leggen.
Via onze metingen kunnen we burgers bij verhoogde concentraties informeren en waarschuwen (zoals bij verhoogde ozonconcentraties in de zomer) of kunnen we adviseren om in de winter op dagen met verhoogde fijnstofconcentraties geen hout te stoken als sfeerverwarming.