Hakhoutbeheer langs waterlopen: Antitankgracht als voorbeeld
We voeren weer kapwerken uit langs de Antitankgracht in Schilde. Begin 2025 starten we ingrijpende werken op de rechteroever tussen Schilde Strand en de Sint Jobsteenweg. Ze zorgen voor vitale en structuurrijke vegetatie en geven kansen aan vele plantensoorten.
Hakhoutbeheer: verjonging van bomen en struiken
Met een lengte van 33 kilometer is de Antitankgracht het langste beschermde landschap van Vlaanderen. Samen met lokale partners zetten we ons in voor het herstel en behoud van natuur, landschap, erfgoed en recreatie langs de Antitankgracht.
Een van die maatregelen is het zogenaamde ‘hakhoutbeheer’. In een kort filmpje van het Regionaal Landschap de Voorkempen legt collega en gebiedsbeheerder Machteld van Gils haarfijn uit wat deze vorm van beheer inhoudt.
Terugkerende onderhoudsmethode
We werken volgens het principe van “hakhoutbeheer met overstaanders”. De bomen en struiken worden tot 10 à 20 cm boven de grond afgezaagd zodat ze weer kunnen uitgroeien tot een jong, dicht en vitaal groenscherm. Om de 20 meter blijft een gezonde boom staan.
Dit lijkt drastisch maar is van korte duur. In het voorjaar komen nieuwe scheuten weer uit de stompen tevoorschijn. Binnen enkel jaren staat er een meer gesloten groenscherm dan vroeger.
Hakhoutbeheer is een repetitief onderhoudswerk: om de 9 à 15 jaar worden de houtkanten afgezaagd. Zo worden ze verjongd en krijgt de Antitankgracht meer licht. Dat is belangrijk voor het herstel van waterplanten en insecten.
Met deze maatregelen voert de VMM het landschapsbeheerplan voor deze beschermde waterloop uit.