Grondwaterstanden in Vlaanderen op normaal peil

Op 61% van de meetplaatsen in Vlaanderen staat het grondwater normaal, hoog of zeer hoog voor de tijd van het jaar. Dat blijkt uit de maandelijkse cijfers die de VMM en Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir vandaag bekendmaakten. “In de afgelopen, enorm natte maanden zijn de grondwatertafels ‘verwend’ geweest. Na de droge maand januari zijn de hoge grondwaterstanden nu opnieuw genormaliseerd. Dit bewijst dat het tij snel kan keren en elke druppel nog steeds telt”, reageert minister Demir. Ze blijft dan ook voluit inzetten op de uitvoering van haar Blue Deal op het terrein.

8 februari 2022

Deel online

facebookLinkedInTwitter

In tegenstelling tot de vorige maanden was januari een enorm droge maand. Met een gemiddelde van 49,7 mm neerslag geeft dat duidelijk lagere grondwaterstanden dan voor een normale maand januari (normale maand januari in Ukkel: 75,50 mm).

Omdat het in januari droger was dan normaal, resulteert dat voor 55% van de meetplaatsen in een daling van de grondwaterstanden. Op 24% van de meetplaatsen zijn die gestegen, op 21% van de meetplaatsen bleef het stabiel. In 61% van de meetplaatsen geeft dat normale, hoge of zeer hoge grondwaterstanden, in 39% gaat het om lage of zeer lage grondwaterstanden voor de tijd van het jaar.

Normaal voor de tijd van het jaar

De grondwaterstanden geven opnieuw normale waarden aan voor de tijd van het jaar. We hebben lang kunnen profiteren van de natte zomer en ook het eerste deel van de winter kenmerkte zich door veel neerslag, waardoor er hoge grondwaterstanden genoteerd werden. Na een droge januarimaand zijn de grondwaterstanden opnieuw genormaliseerd. De impact van de regenval van het voorbije weekend zit niet vervat in de resultaten.

“Na de enorm droge zomers van enkele jaren terug, kregen we de afgelopen maanden de volle regenlaag. De droge maand januari zet ons opnieuw met de voeten op de grond”, reageert Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir. “Deze resultaten zijn normaal voor de tijd van het jaar, maar maken wel duidelijk dat we elke druppel maximaal de ruimte moeten geven om de grond in te sijpelen. Daar werken we met onze Blue Deal elke dag aan verder.”

Lees het toestandsrapport (7 februari 2022)

Blijf je graag op de hoogte?

We maken maandelijks voor jou een selectie van de belangrijkste nieuwsberichten op maat van de milieuprofessional.

Schrijf je in op de nieuwsbrief