Grondwaterstanden blijven hoog, debieten normaliseren

Met net iets meer neerslag dan gemiddeld was januari een vrij gewone maand. Op 82% van de meetplaatsen meet de VMM normale, hoge tot zeer hoge grondwaterstanden voor de tijd van het jaar. De 14-daags gemiddelde debieten van de onbevaarbare waterlopen dalen tot een eerder normaal niveau. Het effect van de zeer natte laatste weken van 2023 en de start van 2024 is zo minder zichtbaar.

8 februari 2024

Deel online

facebookLinkedInTwitter

Een doorsnee januari

Januari was een doorsnee maand met een zeer nat begin. Het KMI noteerde 82 mm neerslag, dit is 109% van de normale waarde van 75,5 mm voor januari. Er viel deze maand  dus iets meer regen dan gemiddeld.

Grondwaterstanden blijven hoog

Op 5/2/2024 vertoonde 43% van de meetlocaties een hoge (19%) tot zeer hoge (24%) freatische grondwaterstand voor de tijd van het jaar. 39% vertoonde een normale en 18% een lage (14%) tot zeer lage (4%) grondwaterstand voor de tijd van het jaar.

Bij het begin van februari 2024 is de situatie nog steeds natter dan een jaar eerder (5% hoog tot zeer hoog) en twee jaar geleden (10% hoog tot zeer hoog). Vanaf begin september 2022 tot eind 2023 zien we voor Vlaanderen een omkering van een zeer droge naar een zeer natte situatie.

Debieten dalen tot een normaal niveau

Ten opzichte van een maand geleden daalden overal in Vlaanderen de 14-daags gemiddelde debieten van de onbevaarbare waterlopen sterk naar eerder normale waarden voor deze periode.

Op 14% van de meetplaatsen meten we hoge (13%) tot zeer hoge (1%) debieten. 77% van de meetplaatsen vertonen normale waarden voor de tijd van het jaar. 6% van de meetplaatsen tonen lage (6%) tot zeer lage (0%) waarden. De hoge waarden komen voornamelijk in het noordoosten van Limburg voor.

Download het toestandsrapport van 8 februari 2024 »

Blijf je graag op de hoogte?

We maken maandelijks voor jou een selectie van de belangrijkste nieuwsberichten op maat van de milieuprofessional.

Schrijf je in op de nieuwsbrief