Gewijzigd stappenplan impactbeoordeling bedrijfsafvalwater

Op 1 juni 2025 wijzigt de impactbeoordeling voor bedrijfsafvalwater. Schrijf je in voor het webinar voor studiebureaus, adviesverleners, MER-deskundigen en -coördinatoren en ontdek hoe de impactbeoordeling wordt bijgestuurd en de tools die de VMM ter beschikking stelt.

3 april 2025

Bedrijfsafvalwater

Deel online

facebookLinkedInTwitter

De Europese kaderrichtlijn Water hanteert twee evenwaardige doelstellingen op het vlak van waterkwaliteit:

  1. verbod op achteruitgang
  2. verbeterdoelstelling richting het halen van de milieukwaliteitsnormen

Al sinds 2021 voert de VMM daarom een impactbeoordeling (het zogenaamde ‘Wezer-stappenplan’) uit, die de vergunningsaanvraag aftoetst op beide criteria.

Bijsturing voor juridisch beter onderbouwde vergunningen

Om vergunningen en adviezen voldoende juridisch robuust en toekomstgericht te onderbouwen, zijn er een aantal bijsturingen nodig. De EKRW hanteert namelijk geen onderdrempels: voor elke significante lozing moet het verbod op achteruitgang en de eventuele verbeterverplichting afgetoetst worden. De eventuele achteruitgang moet ook in de tijd geëvalueerd worden door de geplande en de actuele situatie met elkaar te vergelijken.

Daarom wordt de vroegere focus van de impactbeoordeling op enkel de meest impactvolle lozingen verlaten. De VMM heeft het stappenplan grondig bijgestuurd en de tools voor de impactberekening van afvalwaterlozingen vernieuwd.

Aangepaste impactberekening vanaf 1 juni 2025

Alle vergunningsaanvragen en MER-procedures zullen vanaf 1 juni 2025 (datum van indiening) de impactberekening met het aangepaste stappenplan en de vernieuwde tools moeten doorlopen. Voor lopende dossiers (MER’s en vergunningsaanvragen) moet men op basis van het project en de verdere timing inschatten of het zinvol is om de nieuwe methodiek toch al toe te passen.

Registreer je voor het webinar op 29 april (10-11u)

Op 29 april licht de VMM samen met VITO en departement Omgeving de bijgestuurde impactbeoordeling toe. We gaan onder meer dieper in op de nieuwe rekentool, de nieuwe evaluatietool voor verdergaande maatregelen en de effectbeoordeling in MER’s. Het webinar is aangeraden voor studiebureaus, adviesverleners, MER-deskundigen en -coördinatoren.

Deelname aan de webinar is gratis, maar registreren is verplicht.

Geïnteresseerd, maar kan je niet deelnemen? Schrijf je dan ook in voor het webinar. Zo ontvang je achteraf automatisch de opname en bijhorende informatie.

Blijf je graag op de hoogte?

We maken maandelijks voor jou een selectie van de belangrijkste nieuwsberichten op maat van de milieuprofessional.

Schrijf je in op de nieuwsbrief