Een plastiekvrije Maas tegen 2030!
Plastiekvervuiling in de Maas aanpakken, dat doet de VMM samen met binnen- en buitenlandse partners via het Interreg Euregio Maas-Rijn project LIVES. Op 20 januari vond het slotevent plaats van 4 jaar intensief samenwerken: vuilvangers plaatsen, opruimacties organiseren, slim monitoren en sensibiliseren. Op het slotevent engageerden alle partners zich bovendien om de Maas plastiekvrij te maken tegen 2030.
Mooie resultaten
Tussen augustus 2018 en januari 2022 kwamen er dankzij LIVES in de Maas heel wat vuilvangers bij, waaronder 7 geplaatst door de VMM in het Maasbekken nabij Pelt, Tongeren en Maaseik. Tijdens het afsluitend event werden de resultaten van het project gedeeld. Ondanks mooie resultaten, is de Maas helaas nog steeds vervuild en het was iedereen duidelijk: het zal inzet en grensoverschrijdende samenwerking vereisen om dit tij te doen keren. Daarom zullen de partners hun engagement voor een plastiekvrije Maas verder zetten. De ondertekening van een ‘Joint Statement for a Clean Meuse’ zette die boodschap kracht bij.
Rol van de VMM
De VMM zal twee vuilsokken plaatsen als vuilvangers in het Maasbekken. Vuilsokken worden aan de buizen gehangen en kunnen daardoor snel en efficiënt het vuil opvangen. De vuilsokken zijn een primeur in Vlaanderen. Door het afgevangen afval consequent te monitoren, moet het mogelijk zijn om de bron van het afval terug te vinden, de juiste actoren aan te spreken en de meest effectieve preventieve acties te ondernemen. Hoe dat verder in zijn werk zal gaan, wordt nog uitgewerkt op basis van de ‘Joint Statement for a Clean Meuse’.
Steentje bijdragen?
Ken je als gemeente in het Maasbekken enkele hotspots van afval in de Maas en zijrivieren? Laat het ons zeker weten. Ook burgers en bedrijven kunnen hun steentje bijdragen in de strijd voor een plastiek-vrije Maas.
Hou het LIVES project in het oog voor de publicatie van het joint statement en hoe je kan bijdragen aan een plastiek vrije Maas.