Ecologisch modelleren op de Vlaamse supercomputer
Al bijna tien jaar gebruikt de VMM ELMO: een model om de ecologische ontwikkelingsmogelijkheden in waterlopen te beoordelen en te voorspellen. Voor die soms gigantische berekeningen kunnen we vanaf nu ook beroep doen op de Vlaamse supercomputer.
Nood aan rekenkracht
Het aquatisch ecologische model ELMO is een van de vier modellen waarmee de VMM de waterkwaliteit in Vlaanderen evalueert en simuleert. Het model is in staat om grote hoeveelheden heel nauwkeurige data te gebruiken. Maar die data-analyses zijn zeer complex en vragen een zeer grote rekencapaciteit. De zoektocht hiernaar heeft ons naar het Vlaamse Supercomputer Centrum (VSC) geleid.
De Vlaamse supercomputer
De Vlaamse supercomputer heeft zijn naam niet gestolen en is een echte krachtpatser die voor onderzoek in Vlaanderen kan ingezet worden. Maar verwacht van zo’n supercomputer zeker niet de gebruiksvriendelijkheid van een laptop of smartphone. Werken met een muis, documenten openen in verkenner of al je programma’s bereiken via de startknop mag je allemaal vergeten. Je werkt op deze computer via een command line, waarin je de instructies voor de computer moet intypen. Onze medewerkers mochten dus even terug naar de schoolbanken om dit onder de knie te krijgen.
Ook het model zelf moest worden aangepast om de kracht van deze computer optimaal te benutten. Hiervoor kregen we 500 dagen rekencapaciteit ter beschikking en konden we rekenen op een medewerker van de UAntwerpen en het VSC die ons begeleidde in dit proces.
Wat levert het nu op?
Met de nodige kennis op zak, kunnen we momenteel een analyse met ELMO ongeveer 20 keer sneller uitvoeren dan op de krachtigste computers van de VMM zelf. En dat is eigenlijk nog maar het begin. Door de manier waarop de Vlaamse supercomputer is opgebouwd, kunnen we tweemaal tot tienmaal of meer rekencapaciteit vragen dan we nu in de testfase hebben gebruikt. Hierdoor zullen nog meer berekeningen in dezelfde tijdspanne kunnen uitgevoerd worden.
In een volgende fase zullen we de extra rekencapaciteit benutten om verbeteringen in het model te laten aanbrengen. De bedoeling is uiteindelijk om met behulp van de supercomputer de weg naar een goede ecologische toestand van onze waterlopen sneller en gerichter te kunnen uitstippelen.
Meer toepassingen
Niet enkel ELMO kan profiteren van de extra rekencapaciteit die flexibel kan worden ingezet. Ook op andere vlakken binnen de VMM is er nog vraag naar deze flexibele en krachtige rekencapaciteit. Mogelijks zijn er nog meer modellen of andere tools die hiervan kunnen profiteren. Met dit project hebben we alvast een deel van de tijds- en opleidingsinvestering gemaakt, waardoor volgende projecten een vliegende start kunnen nemen.