Drinkwaterproductie ondervindt voorlopig geen hinder droogte
De Vlaamse waterbedrijven melden dat ze voldoende watervoorraden hebben om de drinkwaterproductie te garanderen. Het kraanwaterverbruik stijgt, maar toont nog geen abnormaal hoog verbruik. De huidige droogte heeft daardoor voorlopig geen impact op de productie van kraanwater. Dat blijkt uit de geactualiseerde indicator bevoorrading kraanwater.
De waterbedrijven zijn voorbereid op een langere periode van droogte. Ze produceren kraanwater met als bron grondwater of oppervlaktewater. De grondwaterlagen die gebruikt worden voor de productie van kraanwater, zijn na de natte winter voldoende bijgevuld. Daarvoor worden geen problemen verwacht. Daarnaast zijn de verschillende bevoorradingsgebieden met elkaar verbonden, zodat ze ook elkaar kunnen ondersteunen voor de levering van kraanwater.
Verbruikscijfers in lijn vorige jaren (stand van zaken op 12 mei)
Voor de 4 eerste maanden van 2022 is het gemiddelde dagverbruik ongeveer gelijk of lager dan de vorige 5 jaar. Gedurende de laatste week van april en de eerste week van mei zien we een stijgende trend maar geen abnormaal hoge verbruiken. De impact van de droge periode is dus (nog) niet te merken in de cijfers.
Bekijk de indicator kraanwater (svz 12 mei) »
De waterbedrijven, verenigd binnen AquaFlanders, volgen voortdurend het productieproces van kraanwater op en rapporteren (net zoals voorgaande jaren) vanaf mei elke 14 dagen aan de Vlaamse Milieumaatschappij over de toestand van de ruwwaterbronnen en over de verbruikscijfers. De VMM bundelt die gegevens in een overzichtelijke fiche die met dezelfde frequentie online gepubliceerd wordt. Indien de droogte een impact heeft op de kraanwaterbevoorrading gebeurt de rapportering en opvolging aan een hogere frequentie. Ook als een probleem is om de drinkwaterlevering te blijven verzekeren, meldt het waterbedrijf dit onmiddellijk aan de VMM.
Zuinig omgaan met water blijft nodig
Dat de levering van kraanwater op dit ogenblik geen probleem is, betekent natuurlijk niet dat we zomaar de kraan mogen open laten. We kunnen allemaal ons steentje bijdragen om problemen te voorkomen. Door spaarzaam om te gaan met kraanwater voorkomen we dat de vraag naar water het aanbod overstijgt.
Ontdek 14 praktische besparingstips voor een watervriendelijk huishouden »