Collectief regenwater opvangen: win-win voor alle partijen

Diepvriesgroentefabrikant d’Arta en buurbedrijven slaan de handen in elkaar. Het bufferbekken van d’Arta verzamelt het regenwater van de buurbedrijven. d’Arta is zo minder afhankelijk van grond- en kraanwater en de buurbedrijven hebben minder wateroverlast.

17 december 2024

Droogte

Deel online

facebookLinkedInTwitter

Regenwater samen opvangen en verdelen

Hoe kunnen we toekomstige droge zomers overbruggen met minimaal gebruik van kostbare waterbronnen zoals grond-, kraan- en oppervlaktewater? Voor die uitdaging stond d’Arta uit Ardooie na het nijpend watertekort tijdens de zomers van 2019 en 2020. Om het productieproces operationeel te houden, moest het bedrijf twee jaar lang extra water uit de Leie capteren, een dure en niet duurzame oplossing.

d’Arta besliste om samen te werken met enkele bedrijven uit de nabijgelegen ambachtelijke zone die het opgevangen regenwater niet echt nodig hadden. Met middelen van het subsidieprogramma Proeftuinen droogte legden ze een ondergronds regenwaterstelsel aan. Dat voert al het extra regenwater dat op de daken van bedrijven valt, af naar een centraal gelegen buffervijver van d’Arta. De bestaande buffervijver werd uitgebreid van 50.000 m³ naar ongeveer 80.000 m³, het equivalent van 32 olympische zwembaden. Via membraantechnologie en verschillende zuiveringstechnieken kan het regenwater 100% opgewaardeerd worden naar proceswater van drinkwaterkwaliteit.

In deze video vertelt Steven Laridon van d’Arta meer over de realisatie;

U kunt deze inhoud op dit moment niet bekijken omdat u ervoor heeft gekozen om thirdparty cookies uit te schakelen in de privacy instellingen.

Watertekort en wateroverlast tegelijk aanpakken

Het project helpt niet alleen d’Arta om de continuïteit van het productieproces het jaar rond te garanderen. Ook de bedrijven uit de ambachtelijke zone kampen nu met minder wateroverlast omdat hun regenwater niet meer afwatert naar de overstromingsgevoelige Veldbeek. Bovendien zorgen deze bedrijven nu al voor een collectieve oplossing voor de verplichting uit de Gewestelijke Stedenbouwkundige Verordening hemelwater om het regenwater te bufferen en te infiltreren bij eventuele uitbreidingen.

Open communicatie en expertise in waterhuishouding noodzakelijk

Zo’n samenwerkingsprojecten kennen heel wat uitdagingen. Tijdens het recente webinar ‘Regenwater samen opvangen en verdelen’ deelde Steven enkele van zijn inzichten. Zo is expertise in waterhuishouding een belangrijke factor. Een studiebureau berekende de volumes van de pompputten in het regenwaterstelsel in verhouding tot de buffervijver om maximale regenwateropvang te garanderen. Ook de digitalisering en visualisering van het systeem helpt om de hele waterhuishouding vanop afstand te kunnen monitoren.

Verder is een transparante planning en open communicatie met de betrokken partners cruciaal. Bij de realisatie van het project moesten er terreinwerken uitgevoerd worden die de continuïteit van de verschillende bedrijven in de ambachtelijke zone belemmerde. Door die terreinwerken maximaal met hen af te stemmen kon de hinder voor elk bedrijf tot een minimum beperkt worden.

Op zoek naar inzichten?

Het zijn maar enkele van de vele inzichten die Steven tijdens het webinar deelde. Bots je op hindernissen of mis je ervaring op bepaalde vlakken? Bekijk dan zeker de drie webinars waarin Proeftuinen droogte zoals dat van d’Arta hun ervaringen delen. Naast de gezamenlijke opvang van regenwater, kwamen ook de wateruitdagingen bij nieuwe woonontwikkelingen en in de landbouwsector al aan bod.

Blijf je graag op de hoogte?

We maken maandelijks voor jou een selectie van de belangrijkste nieuwsberichten op maat van de milieuprofessional.

Schrijf je in op de nieuwsbrief