BelAIR luchtkwaliteitsapp in nieuw kleedje
In juni werd de vernieuwde “BelAIR 2.0” app gelanceerd. De app geeft via een score, van “zeer goed” tot “uitermate slecht”, aan hoe de actuele luchtkwaliteit is op jouw locatie. Deze info actualiseren we elk uur. De app maakt ook een voorspelling van de luchtkwaliteit voor de volgende dagen en geeft je een idee van de evolutie van de luchtkwaliteit op de lange termijn. Bij de ontwikkeling van de nieuwe app die de oude uit 2019 vervangt, werd rekening gehouden met de opmerkingen van een gebruikersbevraging. De app bevat ook een aantal nieuwigheden.
Meten en modelleren
De VMM heeft een netwerk van meer dan 70 automatische meetstations die heel nauwkeurig de luchtkwaliteit meten, maar het is onmogelijk om deze dure toestellen overal in te zetten. Met behulp van computermodellen kunnen we wel de luchtkwaliteit berekenen op plaatsen waar niet gemeten wordt. Samen met de beschikbare metingen maken we zo voor heel Vlaanderen een inschatting van de luchtkwaliteit. Meer informatie over hoe we de luchtkwaliteit in kaart brengen met computermodellen vind je hier.
BelAQI luchtkwaliteitsindex
Hoe goed of slecht de luchtkwaliteit op dit moment is, hangt af van de concentraties van verschillende stoffen in de lucht. Om de luchtkwaliteit te beoordelen, gebruiken we de BelAQI luchtkwaliteitsindex. Die geeft de luchtkwaliteit een beoordeling van “zeer goed” tot “uitermate slecht”. Voor het berekenen van de BelAQI worden de concentraties van verschillende stoffen (stikstofdioxide, fijn stof en ozon) in rekening gebracht. Voor die stoffen wordt een individuele beoordeling gemaakt die gebaseerd is op de gezondheidseffecten op de korte termijn. De slechtste beoordeling bepaalt de globale BelAQI.
Luchtkwaliteit op lange termijn
De BelAIR app geeft je niet alleen een idee van de dag na dag (of soms zelfs uur na uur) variërende luchtkwaliteit op dit moment op jouw locatie, maar geeft je ook een idee van de luchtkwaliteit op de lange termijn. We toetsen de jaargemiddelde concentraties die we berekenen voor jouw locatie aan de Europese grenswaarden en de gezondheidsadvieswaarden van de Wereldgezondheidsorganisatie. Op die manier krijg je een idee van de langetermijnimpact van luchtvervuiling op je gezondheid.
Nieuw in versie 2.0
De nieuwe BelAIR 2.0 heeft niet alleen een modernere “look and feel” gekregen, maar bevat ook een aantal nieuwigheden. Zo is er voor mensen met een visuele beperking de optie om de app in “hoge contrastmodus” te bekijken. Naast meldingen (“push berichten”) wanneer een smogalarm wordt afgekondigd, is er ook de optie om automatisch verwittigd te worden wanneer de luchtkwaliteit ondermaats is. Een laatste nieuwigheid is dat je nu ook feedback kan geven. Komt de getoonde kwalificatie van de luchtkwaliteit voor jouw locatie al dan niet overeen met je gevoel, dan kan je dat melden. Deze feedback helpt ons de app verder te verbeteren.