Aanduiding eerste prioritaire gebieden voor overstortwerking

Overstorten in het rioleringsnetwerk zijn nodig voor de hydraulische veiligheid. De impact van een overstort op een waterloop kan groot zijn en het behalen van een goede waterkwaliteit in de weg staan. De VMM werkt met de rioolbeheerders aan een oplossing.

17 december 2024

Kwaliteit waterlopen
Riolering en waterzuivering

Deel online

facebookLinkedInTwitter

Overstorten, een noodzakelijk kwaad

Een overstort is een noodzakelijk onderdeel van elk rioolstelsel. Deze nooduitlaten in een rioolstelsel voeren overtollig rioolwater op piekmomenten, zoals hevige regenbuien, gecontroleerd af naar oppervlaktewater. Dit voorkomt overbelasting van de riolering en ongecontroleerde overstromingen.

Het nadeel is dat er bij overstortwerking ongezuiverd rioolwater in de waterloop terechtkomt, wat vaak vervuiling met zich meebrengt. Vooral de zogeheten ‘first flush’, een kortstondige piek van sterk vervuild water bij aanvang van een overstort, kan een negatieve impact hebben voor het waterleven, zoals vissterfte, algenbloei en het verdwijnen van kwetsbare diersoorten.

Gevolgen van overstortwerking

De gevolgen van overstortwerking kunnen groot zijn. Ze schaden niet alleen de waterkwaliteit, maar belemmeren ook het behalen van ecologische doelstellingen.

Hoewel de waterkwaliteit van Vlaamse waterlopen de afgelopen decennia is verbeterd, stagneert deze vooruitgang. Overstorten kunnen een van de redenen zijn waarom verdere verbeteringen uitblijven. Daarom is het essentieel om overstortwerking te monitoren en waar mogelijk te beperken.

Gerichte aanpak

De impact van overstorten varieert afhankelijk van factoren zoals tijdstip, frequentie, samenstelling van het rioolwater en de kenmerken van de waterloop. Niet elke waterloop ondervindt dus evenveel impact van een overstort.

Op 23 februari 2024 keurde de Vlaamse regering het Besluit over de gemeentelijke saneringsverplichting voor afvalwater goed. Het besluit legt openbare dienstverplichtingen vast voor lokale besturen, rioolbeheerders en beheerders van openbaar domein. Het voorziet daarin ook een geïntegreerde en risicogebaseerde aanpak van de problematiek van overstorten.

Prioritaire gebieden in kaart brengen

Een eerste stap is het aanduiden van gebieden die de impact van de overstorten op waterlopen in kaart brengt en het nemen van maatregelen om de impact te verkleinen. De VMM heeft samen met partnerorganisatie INBO (Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek) een eerste reeks van prioritaire gebieden aangeduid. Hierbij werd rekening gehouden met het belang van de verschillende watergebruikers. Op 22 oktober werd een eerste set van prioritaire gebieden gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad: Bosbeek, Demer II en Kleine Nete I (zie onderstaande kaart).

Kaart prioritaire gebieden overstortwerking

Concrete acties en maatregelen

In deze prioritaire gebieden moeten de rioolbeheerders binnen de twee jaar de impact van overstorten op de waterlopen in kaart brengen en maatregelen nemen om deze te verkleinen. Dit proces wordt begeleid door een projectgroep, gecoördineerd door de VMM en INBO. Via een participatief proces worden rioolbeheerders, waterloopbeheerders en gemeenten daar actief bij betrokken.

Heb je vragen of wil je feedback geven? Neem contact op via info@vmm.be.

Blijf je graag op de hoogte?

We maken maandelijks voor jou een selectie van de belangrijkste nieuwsberichten op maat van de milieuprofessional.

Schrijf je in op de nieuwsbrief