“Uitgestoken hand naar lokale partners”

We zullen de publieke ruimte klimaatbestendig moeten inrichten: in de toekomst, maar ook vandaag al. Daarom kozen we dit als thema van ons 4e webinar in de reeks rond klimaatadaptatie op 20 januari 2022. Gebiedsingenieur Maarten Goegebeur blikt vooruit: “Rode draad in elk project is voor mij: samen is altijd beter. Ik kan alle lokale besturen erg aanbevelen om dit webinar te volgen en te voelen hoezeer we als waterbeheerder onze hand uitreiken als oplossingsgerichte partner in elk lokaal verhaal.”

14 december 2021

Deel online

facebookLinkedInTwitter

Op 20 januari 2022 kan je het webinar ‘Klimaatbestendig inrichten van de publieke ruimte’ volgen. Gebiedsingenieur Maarten Goegebeur is dagelijks met dit thema bezig in zijn job en legt uit naar welke aspecten hij het meest benieuwd is.

Maarten Goegebeur * 12 jaar gebiedsingenieur bij VMM in het bekken van de IJzer, Leie en Brugse polders * Recente realisaties: beschermingswerken in o.a. Bredene en Oostkamp * Coördinatie participatieprojecten aan o.a. de Heulebeek

Wat is het probleem?

“In Vlaanderen leven we in de publieke ruimte met de gevolgen van keuzes die in het verleden gemaakt zijn. Heel wat infrastructuur is gebouwd op locaties die overstromingsgevoelig zijn. Die worden ook steeds gevoeliger voor wateroverlast door de klimaatverandering,” zegt Maarten, “Waar waterbeheerders in Vlaanderen vooral op ingezet hebben, is het beschermen van die gebouwen. Dat kost veel geld en vraagt veel personeelsinzet. En die totale kost stijgt ook jaar na jaar door de klimaatverandering. Welke keuze zullen we in de toekomst maken? Ik ben er zeker van dat de twee keynote speakers Ivo Terrens (VMM) en architect Joachim Declerck (AWB) hier een erg krachtige visie op hebben, en ben benieuwd om te zien aan welke oplossingen zij nu al werken.”

Tot actie overgaan

Een visie uitwerken is één zaak, maar tot actie overgaan is vaak nog een ander paar mouwen. “De nodige maatregelen nemen is niet alleen een kwestie van visie of in dezelfde richting willen gaan. Het gaat toch vaak om financiering. Ik ben betrokken in het riviercontract van de Heulebeek. Daarvoor zitten lokale partners als bv. Kortrijk, Kuurne en Wevelgem samen aan tafel. Dat zijn wat grotere gemeenten uit stedelijk gebied die veel ervaring hebben met de problematiek en hierdoor een ruimer budget en meer personeel inzetten dan andere gemeenten in Vlaanderen. In andere projecten waarin ik betrokken ben, is het vaak moeilijker om de nodige financiering rond te krijgen.”

“Vandaar mijn oproep: schrijf je in voor dit webinar en kom eens luisteren hoe je contact kan opnemen met jouw waterbeheerder om een samenwerking aan te gaan. Door de krachten te bundelen in zo’n riviercontract bv, doe je aan schaalvergroting. Het is die samenwerking die we met de VMM al jaren opzoeken, op alle mogelijke vlakken: met private partners, met lokale overheden en ook de muurtjes heen: echt multidisciplinair. In mijn ervaring resulteert elke samenwerking in een investering die voor alle partners winst oplevert.”

Schrijf je in voor het webinar ‘Klimaatbestendig inrichten van de publieke ruimte’ (20/01/2022) »

Blijf je graag op de hoogte?

We maken maandelijks voor jou een selectie van de belangrijkste nieuwsberichten op maat van de milieuprofessional.

Schrijf je in op de nieuwsbrief