Twintig gemeenten verlagen druk op kostbare waterbronnen
Twintig Vlaamse steden en gemeenten zullen in de toekomst 70 miljoen liter drink- en grondwater per jaar besparen. Ze realiseren dit door regenwater op te vangen via gemeentelijke infrastructuur en te hergebruiken. Zo benutten ze een enorm potentieel aan regenwater dat anders in de riolering terecht komt. Eind 2022 ontvingen ze hiervoor een toegezegde investeringssteun van de Vlaamse Regering in het kader van de Blue Deal.
Op het openbaar domein vloeit het regenwater nog vaak af naar de riolering. Hier liggen nog veel kansen voor opvang en hergebruik bijvoorbeeld in de wasstraat van het gemeentelijk vervoerspark, voor de beregening van het openbaar domein of als reserve voor waterintensieve sectoren in droge periodes.
Kortrijk: slimme sturing voor opvang hevige regenbuien
De stad Kortrijk vernieuwt de ondergrondse parking aan het station en de parkings op het Casinoplein en Conservatoriumplein krijgen een groene invulling. Ondergrondse buffers met een capaciteit van 600 m³ worden ingezet voor het onderhoud van de rioleringen en het nieuwe groen.
Samen met Aquafin onderzoekt de stad een slimme sturing die het water in de buffers vertraagd afvoert naar de Leie wanneer hevige regenbuien of hitte-onweders worden voorspeld. Zo krijgen de buffers de nodige capaciteit om het regenwater van hevige regenbuien op te vangen om nadien te hergebruiken. “Met dit project zorgen we voor extra groen dat we onderhouden via circulair watergebruik en maken we de omgeving weerbaarder tegen het hitte-eilandeffect.”, klinkt het bij de stad.
Antwerpen: op weg naar klimaatbestendige volkstuinen
Een project dat nog in de ontwerpfase zit, is de opvang van regenwater voor de watergevoelige volkstuinen Drakenhof in Deurne en Prieel in Berchem, samen goed voor 40.000 m² tuin. Vooral tijdens het plantseizoen is daar genoeg kwalitatief water nodig.
De stad Antwerpen voorziet er waterbuffers die regenwater van grote daken in de omgeving opvangen. In periodes dat het meer regent dan het gebruikt wordt, zal de waterbuffer overlopen en aansluiten op een infiltratievoorziening. Zo wordt ook het grondwater aangevuld. "Dit project helpt de Antwerpse tuiniers op weg naar klimaatbestendige volkstuinen, zet in op collectief waterbewustzijn en is volledig circulair." aldus de stad.
Aarschot: parkeren in het water
De stad Aarschot (Vlaams-Brabant) zorgt dan weer voor een opwaardering van haar stedelijk sportcentrum. Ze legt de bestaande parkeerzone opnieuw aan in waterdoorlatende verharding. Op die manier kan regenwater op natuurlijke wijze infiltreren in de bodem en vermindert het risico op wateroverlast. Resterend regenwater vloeit maximaal af naar nieuwe infiltratiezones die overlopen naar bufferzones. Zo verlaagt de piekafvoer van afstromend regenwater.
De stad zal ook de bestaande dakafvoeren van het sportcomplex aansluiten op regenwaterputten, een totale oppervlakte van ca. 5.700 m² en samen goed voor een opvang van 140.000 liter water. Met dat regenwater zal de stad dan het openbaar groen besproeien en de openbare infrastructuur reinigen.
Andere gemeenten die een financiële steun krijgen zijn Stekene, Gistel, Tielt, Evergem, Aalter, Vorselaar, Heist-op-den-Berg, Izegem, Kraainem, Menen, Kortrijk, Halle, Roeselare, Sint-Pieters-Leeuw, Sint-Genesius-Rode, Stabroek en provincie Antwerpen.
Maak kennis met de 20 collectieve regenwaterprojecten >>
Volg de voortgang van de Blue Deal
De Blue Deal is een ambitieus programma van de Vlaamse Regering om op het terrein de strijd tegen droogte en waterschaarste aan te gaan. In de uitrol van de Blue Deal nemen lokale besturen een belangrijke rol op. Ze nemen initiatieven om de publieke ruimte te ontharden en groenblauw in te richten, of om regenwater ter beschikking te stellen van lokale gebruikers. Ook in samenwerkingen met rioolbeheerders en om particulieren te sensibiliseren zijn lokale besturen vaak een belangrijke schakel.
Het Blue Deal Bulletin is een digitale nieuwsbrief van CIW (Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid) die alle actoren verbindt die inspanningen leveren om de Blue Deal in de praktijk te brengen. De Blue Deal initiatieven in de bebouwde omgeving komen aan bod in het laatste Blue Deal Bulletin. Deze editie geeft vertegenwoordigers en medewerkers van lokale besturen heel wat inspiratie om zelf aan de slag te gaan. De inhoud kan ook gebruikt worden om andere doelgroepen te informeren en te activeren.
Lees de meest recente editie van het Blue Deal Bulletin te lezen. Wil je ook de volgende edities ontvangen, schrijf je dan in via deze link.