Een doorsnee gezin in Vlaanderen bestaat uit 2,3 personen en verbruikt 70 m³ leidingwater per jaar. Hiervoor betaalt het in 2023 in totaal 421 euro aan zijn waterbedrijf:
- Vastrecht: 54 euro;
- Levering drinkwater: 149 euro;
- Afvoer afvalwater: 112 euro;
- Zuivering afvalwater: 82 euro;
- BTW: 24 euro.
De huishoudgrootte is een bepalende factor in de hoogte van de waterfactuur:
- Het vastrecht daalt in functie van de huishoudgrootte van 80 euro voor een éénpersoonsgezin tot 0 euro voor een huishouden van 5 personen.
- De grens van basis- en comfortverbruik houdt rekening met de gezinsgrootte. Verbruik lager dan 30m³ per wooneenheid en 30m³ per gedomicilieerd persoon is basisverbruik. Zo ligt de grens voor een éénpersoonsgezin op 60 m³; voor een driepersoonsgezin op 120 m³. Het tarief voor comfortverbruik is het dubbele van dat in basisverbruik.
- In verhouding tot hun drinkwaterverbruik betalen grote gezinnen hierdoor minder.
Er zijn sterke prijsverschillen naargelang de gemeente en het waterbedrijf die het drinkwater levert:
- Het bedrag dat een doorsnee gezin (2,3 personen, waterverbruik 74 m³/jaar) betaalt varieert van 4,70 euro/m³ (Hoogstraten) tot 6,07 euro/m³ (meeste gemeenten bedient door Farys).
- De tarieven voor de zuivering van het afvalwater zijn overal gelijk in Vlaanderen en hangen af van het drinkwaterverbruik maar ook van de huishoudgrootte.
- De prijsverschillen zijn dus gerelateerd aan verschillen in de kosten die de waterbedrijven maken om drinkwater te produceren en te leveren en de kosten die de rioolbeheerders maken voor het onderhoud en de uitbouw van het rioleringsstelsel.