De totale financiering voor waterbeleid in Vlaanderen bedroeg 2,85 miljard euro in 2020.
Het grootste deel van de middelen gaat naar de inzameling en zuivering van afvalwater. In 2020 waren de instrumenten van deze watertaak verantwoordelijk voor 49% van de totale uitgaven. Naar de watervoorziening en het watersysteembeheer ging 35% respectievelijk 16%.
De huishoudens dragen het meest bij aan de financiering (60%), gevolgd door de bedrijven (35%) en de landbouw (5%).
De doelgroepen dragen via verschillende instrumenten bij aan de middelen voor het waterbeleid. De bijdrage van de huishoudens loopt vooral via de integrale waterfactuur en in mindere mate via de algemene middelen van de overheid en zelfvoorzieningen. Bedrijven dragen vooral bij via de integrale waterfactuur en zelfvoorzieningen.
De integrale waterfactuur heeft het grootste aandeel in het totaal van de middelen, gevolgd door de algemene middelen en de zelfvoorzieningen. Het aandeel van de heffingen is klein. De watervoorziening en de inzameling en zuivering van het afvalwater worden vooral gefinancierd via de integrale waterfactuur en de zelfvoorzieningen. Het watersysteembeheer wordt bijna volledig gefinancierd vanuit de algemene middelen van de overheid.