Verziltingsdashboard

Sensoren meten continu de verziltingstoestand van de waterlopen in de kustpolders. Bekijk de actuele toestand en evolutie.

Droogte
Kwaliteit waterlopen

Deel online

facebookLinkedInTwitter

Beschrijving

Verzilting is de toename van het zoutgehalte in de bodem, het grondwater en het oppervlaktewater. Het is een natuurlijk fenomeen dat vooral optreedt in West-Vlaanderen. De waterlopen in de kustpolders zorgen er voor de afvoer van regenwater maar draineren ook het zoute grondwater dat van nature in de bodem aanwezig is. Bij lage waterstanden loopt de zoutconcentratie op en kan er ook zout zeewater verder landinwaarts indringen. Daarnaast kunnen ook lozingen  voor verzilting zorgen.

Te hoge zoutconcentraties:

  • zijn schadelijk voor zoetwaterorganismen;
  • maken het gebruik van oppervlaktewater moeilijker voor irrigatie, het drenken van vee of de productie van drinkwater.

Om de verziltingstoestand op te volgen, meten tientallen sensoren voortdurend de geleidbaarheid in de waterlopen van de kustpolders. Geleidbaarheid is een maat voor het zoutgehalte.

Het verziltingsdashboard toont:

  • de actuele resultaten, afgewogen ten opzichte van resultaten in het verleden
  • een actuele toestandsbeoordeling per bekken
  • de trend tijdens de laatste 2 weken
  • de evolutie van het daggemiddelde per meetpunt

Opgelet: het dashboard geeft geen advies over het gebruik van oppervlaktewater. Voor irrigatie van teelten, het drenken van vee… zijn er verschillende grenswaarden. De watergebruiker moet zelf de inschatting maken o.b.v. de grenswaarden voor die toepassing. Voor advies kan je terecht bij de waterbeheerder of een onderzoeks- en adviesinstelling zoals Inagro.

Voorbeeldweergave