Verschillende polluenten hebben een negatieve impact op de gezondheid. Dit kan gaan van lichte irritaties tot vroegtijdige sterfte. Meer over gezondheidseffecten:
Afvalverbrandingsinstallaties
In 2024 werden extra metingen uitgevoerd nabij afvalverbrandingsinstallaties.
In het kort
De sectorale meetcampagne in 2024 focuste op de afvalverbrandingsinstallaties. Bij verbrandingsprocessen komen heel wat stoffen vrij. Daarom zijn afvalverbrandingsinstallaties voorzien van filters die de rookgassen reinigen. Toch kunnen er zich calamiteiten voordoen.
De meetcampagne liep van april tot september (m.u.v. PFAS), afhankelijk van de gemeten polluenten werd er 3 tot 6 maanden gemeten.
De bedrijven
In de omgeving van 3 van zo’n bedrijven mat de VMM de luchtkwaliteit gedurende enkele maanden. Voor PFAS beschikt de VMM ook over metingen nabij 3 extra bedrijven. Bij diezelfde bedrijven en gelijktijdig met de omgevingsmetingen voerde de afdeling Handhaving emissiemetingen uit op basis van een risicogebaseerde analyse.
De polluenten
De emissiemetingen worden steeds getoetst aan de wettelijk vastgelegde emissiegrenswaarden. Bij een overschrijding start een handhavingstraject. Via een meetcampagne in de nabijheid van die bedrijven werd nagegaan of er een impact op de luchtkwaliteit was. Ook deze omgevingsmetingen moeten voldoen aan toetsingswaarden. In de omgevingslucht werden volgden polluenten gemeten:
- Fijn stof
- Zwarte koolstof
- Stikstof(di)oxiden
- Zwaveldioxide
- Metalen (lood, antimoon, arseen, cadmium, nikkel, chroom, koper, mangaan, zink)
- PAK's
- Dioxines & PCB's
- PFAS
- Vluchtige organische stoffen
De belangrijkste conclusies
- De emissiemetingen tijdens deze meetcampagne gaven geen aanleiding voor de opstart van een handhavingstraject.
- Uit de omgevingsmetingen bleek dat geen enkele Europese of Vlaamse doelstelling voor luchtkwaliteit overschreden werd (incl. PFAS).*
- Voor bepaalde polluenten zien we een (kleine) lokale verhoging die afkomstig is uit de richting van de afvalverbrandingsinstallatie, maar ook andere bronnen dragen bij.
- Er zijn geen aanwijzingen om verdere stappen te ondernemen en bijkomende voorwaarden aan deze sector op te leggen.
- Voor PFAS vormen de omgevingsmetingen geen reden tot ongerustheid, maar blijvende opvolging wordt aangeraden om minimalisatie te bereiken en leemten in de kennis op te vullen.
* uitzondering: aan de meetlocaties in Stabroek werd de lange termijn streefwaarde voor PFOS-depositie niet gehaald.