- Categorie: Polygoon met attributen
- Omschrijving: Een wadi is een beplante greppel met een doorlatende bodem en eronder vaak ook een in geotextiel ingepakte grindkoffer met een infiltratiebuis. Deze is daarmee geschikt voor berging, infiltratie en vertraagde afvoer van regenwater terwijl ze tevens een bijdrage levert aan de vergroting van de biodiversiteit en de leefkwaliteit. Een voorbeeld van een wadi is een verlaagde zone in een tuin waar regenwaterberging kan plaatsvinden.
- Vereiste input:
- Intekenen polygoon waar de wadi wordt aangebracht
- Percentage verharde oppervlakte (toevoerende oppervlakte naar deze maatregel) die afwatert naar de wadi (standaard: 50%)
- Percentage onverharde oppervlakte (toevoerende oppervlakte naar deze maatregel) die afwatert naar de wadi (standaard: 20%)
- Vullingsdiepte die aangeeft welke waterdiepte de wadi gemiddeld kan bevatten alvorens over te lopen (standaard: 0,2m)
Feiten & cijfers
Beleid
Diensten & producten
Projecten
Tips
Infiltratie en buffering
Maatregelfiches voor het intekenen van deze elementen als adaptatiemaatregel: wadi, infiltratieveld- of strook, ondiepe horizontale ondergrondse infiltratie, hemelwaterput, blauwgroen dak, bovengrondse buffer met vertraagde afvoer, waterbergende onderfundering, ondergrondse buffer met vertraagde afvoer.
Wadi
Infiltratieveld- of strook
- Categorie: Polygoon met attributen
- Omschrijving: Dit betreft een ondiepe greppel of veld vlak naast een verharde oppervlakte (bv. een fietspad of een dak) waar hemelwater dat van die verharde oppervlakte afvloeit tijdelijk kan opgeslagen worden en langzaam infiltreren in de bodem.
- Vereiste input:
- Intekenen polygoon waar het infiltratieveld of -strook wordt aangebracht
- Percentage verharde oppervlakte (toevoerende oppervlakte naar deze maatregel) die afwatert naar het infiltratieveld of -strook (standaard: 50%)
- Percentage onverharde oppervlakte (toevoerende oppervlakte naar deze maatregel) die afwatert naar het infiltratieveld of -strook (standaard: 20%)
- Vullingsdiepte die aangeeft welke waterdiepte het infiltratieveld of -strook gemiddeld kan bevatten alvorens over te lopen (standaard: 0,2m)
Ondiepe horizontale ondergrondse infiltratie
- Categorie: Polygoon met attributen
- Omschrijving: Deze maatregel bestaat uit het ondergronds aanbrengen van een grindkoffer, infiltratiekratten of een infiltratie-riool met de bedoeling er regenwater te bufferen en vervolgens in de bodem te laten infiltreren. Deze maatregel wordt vaak toegepast onder of naast verharde oppervlakken, of naast onverharde oppervlakken waar geen ruimte is voor een infiltratiegreppel of waar de doorlatendheid van de bodem te gering is. Ze maken dubbel grondgebruik mogelijk, en hebben in het algemeen een grotere opslagcapaciteit dan bovengrondse infiltratievoorzieningen. Een typische uitvoeringsvorm van deze maatregel is ter hoogte van straatgoten onder de vorm van betonnen bakken waarin afstromend regenwater terecht komt. Perforatie in de bak laten infiltratie in de bodem toe.
- Vereiste input:
- Intekenen polygoon waar de ondergrondse infiltratie wordt voorzien
- Percentage verharde oppervlakte (toevoerende oppervlakte naar deze maatregel) die afwatert naar de ondergrondse infiltratie (standaard: 50%)
- Percentage onverharde oppervlakte (toevoerende oppervlakte naar deze maatregel) die afwatert naar de ondergrondse infiltratie (standaard: 20%)
- Vullingsdiepte die aangeeft welke waterdiepte de ondergrondse infiltratiezone kan bevatten alvorens over te lopen (standaard: 0,5m)
Hemelwaterput
- Categorie: Puntmaatregel (beperkt in omvang)
- Omschrijving: Regenwaterputten voor de opslag en het hergebruik van regenwater. Dit omvat zowel onderbovengrondse regenwateropslag als bovengrondse regentonnen (i.e. kleinschaligere opvangbekkens toegepast in tuinen). Deze maatregel kan toegepast worden samen met andere maatregelen (bv. ontharding) op dezelfde oppervlakte.
- Vereiste input:
- Intekenen punt = locatie waterput
- Percentage verharde oppervlakte (toevoerende oppervlakte naar deze maatregel) die afwatert naar hemelwaterput (standaard: 50%)
- Percentage onverharde oppervlakte (toevoerende oppervlakte naar deze maatregel) die afwatert naar de hemelwaterput (standaard: 20%)
- Vullingsdiepte die aangeeft welke waterdiepte de hemelwaterput nog kan bergen alvorens over te lopen (standaard: 2m). Deze vullingsdiepte bepaalt samen met de diameter het buffervolume beschikbaar bij hevige regenval. Gezien een hemelwaterput op het moment van extreme regenval meestal reeds water bevat, is het aangewezen de vullingsdiepte lager in te stellen dan de volledige diepte van de put (vb. 50% van de volledige diepte)
- Diameter waterput (standaard: 1,8m)

Wadi, infiltratieveld- of strook, ondiepe horizontale ondergrondse infiltratie en hemelwaterput als adaptatiemaatregel
Blauwgroen dak
- Categorie: Maatregel (enkel) op dak
- Omschrijving: Het blauwgroen dak combineert blauwe en groene daktechnologieën. Conventionele groene daken maken gebruik van een drainagelaag om laterale drainage en irrigatie te bieden en worden beplant. Blauwdaktechnologie heeft echter tot doel zowel het volume aan opgeslagen water te vergroten als de hoeveelheid vrijkomend water te beheersen (bufferwerking op momenten van piekneerslag).
- Vereiste input:
- Intekenen polygoon waar het dak blauwgroen wordt ingericht
- Percentage verharde oppervlakte (toevoerende oppervlakte naar deze maatregel) die afwatert naar het blauwgroen dak (standaard 50%)
- Percentage onverharde oppervlakte (toevoerende oppervlakte naar deze maatregel) die afwatert naar het blauwgroen dak (standaard: 20%)
- Substraatdikte van het blauwgroen dak (standaard 0,05m)
- Porositeitspercentage van het substraat (standaard: 70%)
Bovengrondse buffer met vertraagde afvoer
- Categorie: Polygoon met attributen
- Omschrijving: Een bovengrondse buffer is erop gericht om overtollige neerslagafvoer tijdelijk bovengronds te bufferen en vervolgens vertraagd af te voeren. Qua opbouw sluit dit aan bij een wadi of een infiltratieveld, maar de bodem is bij deze maatregel niet infiltreerbaar (bv. omwille van de bodemsamenstelling of door een hoge grondwaterstand). Een gracht is een voorbeeld van bovengrondse buffer met vertraagde afvoer, waarbij schotten, knijpleidingen, etc. de afvoer vertragen.
- Vereiste input:
- Intekenen polygoon waar de bovengrondse buffer wordt aangebracht
- Percentage verharde oppervlakte (toevoerende oppervlakte naar deze maatregel) die afwatert naar de bovengrondse buffer (standaard: 50%)
- Percentage onverharde oppervlakte (toevoerende oppervlakte naar deze maatregel) die afwatert naar de bovengrondse buffer (standaard: 20%)
- Vullingsdiepte die aangeeft welke waterdiepte de bovengrondse buffer gemiddeld kan bevatten alvorens over te lopen (standaard: 0,2m)
Waterbergende onderfundering
- Categorie: Polygoon met attributen
- Omschrijving: Deze maatregel zorgt voor de berging van water in de onderfundering van een weg of andere verharde oppervlaktes. Dit wordt enkel toegepast wanneer er (te) weinig ruimte is voor waterberging naast de weg/verharde oppervlakte.
- Vereiste input:
- Intekenen polygoon waar de waterbergende onderfundering wordt voorzien
- Percentage verharde oppervlakte (toevoerende oppervlakte naar deze maatregel) die afwatert naar de waterbergende onderfundering (standaard: 50%)
- Percentage onverharde oppervlakte (toevoerende oppervlakte naar deze maatregel) die afwatert naar de waterbergende onderfundering (standaard: 20%)
- Vullingsdiepte die aangeeft welke waterdiepte de waterbergende onderfundering kan bevatten alvorens over te lopen (standaard: 0,05m)
Ondergrondse buffer met vertraagde afvoer
- Categorie: Polygoon met attributen
- Omschrijving: De maatregel bestaat uit ondergrondse bergingskelders (zonder lokale infiltratiemogelijkheid) die ontworpen zijn om overtollige neerslagafvoer uit het rioolsystemen tijdelijk te bergen. Dit gebeurt met name op momenten dat de neerslagafvoer groter is dan de afvoercapaciteit van het rioolsysteem. De uitvoering van deze maatregel gebeurt onder de vorm van grote infiltratiekelders, dewelke zich eerder op het einde van een rioleringsnet bevinden (net voor het lozingspunt).
- Vereiste input:
- Intekenen polygoon waar de ondergrondse buffer wordt aangebracht
- Percentage verharde oppervlakte (toevoerende oppervlakte naar deze maatregel) die afwatert naar de ondergrondse buffer (standaard: 50%)
- Percentage onverharde oppervlakte (toevoerende oppervlakte naar deze maatregel) die afwatert naar de ondergrondse buffer (standaard: 20%)
- Vullingsdiepte die aangeeft welke waterdiepte de ondergrondse buffer kan bevatten alvorens over te lopen (standaard: 0,5m)

Blauwgroen dak, bovengrondse buffer met vertraagde afvoer, waterbergende onderfundering en ondergrondse buffer met vertraagde afvoer als adaptatiemaatregel