Naar het overzicht
Blauwalgen: beslissingsboom en communicatie
Na een vaststelling van blauwalgen moet de waterbeheerder beslissen en communiceren over de gevolgen voor wateronttrekking en recreatie. Twee beslissingsbomen en communicatiemateriaal ondersteunen hierbij.
Beschrijving
Vermoedelijke blauwalgenbloei moet steeds op het terrein gecontroleerd worden door de waterbeheerder of het lokaal bestuur. Hoe je blauw
Gaat het effectief om blauwalgen dan moet de bevoegde waterbeheerder aan de waterloop watergebruikers waarschuwen voor het potentiële risico. Afhankelijk van de locatie kunnen er ook maatregelen nodig zijn om wateronttrekking of recreatie tijdelijk te verbieden. Hiervoor kan de waterbeheerder gebruik maken van verschillende beslissingsbomen en kant-en-klaar communicatiemateriaal.
Procedure
- Na melding van een blauwalgenbloei via het meldingsformulier, verwittigt de Vlaamse Milieumaatschappij de bevoegde waterbeheerder en geeft advies.
- De bevoegde waterbeheerder zal dan in eerste instantie een waarschuwingsbord plaatsen dat hengelaars, waterrecreanten en landbouwers wijst op de aanwezigheid van blauwalgen en op de mogelijke risico’s hiervan.
- De waterbeheerder oordeelt of bijkomend onderzoek van een staal nodig is, om na te gaan of het effectief om potentieel toxische blauwalgen gaat.
- Wanneer de drijflaag verdwenen is (na 2 negatieve controles), zal de waterbeheerder het gehalte aan microcystines laten bepalen. Is dat beneden de drempelwaarde gezakt, dan worden alle verboden opgeheven.