Na de keuring geeft de keurder je het al dan niet conforme keuringsattest(en). Dat hou je samen met het uitvoeringsplan en de inventaris van het gekeurde systeem bij. Je moet die kunnen voorleggen aan de rioolbeheerder voor hun controle- en inventarisatietaken.
Het attest van recente keuringen (voor VLARIO-keuringen sinds 2011 en AquaFlanders-keuringen sinds 2021) is ook digitaal beschikbaar via je woningpas.
Een niet-conform keuringsattest toont aan dat je installatie niet conform is voor aansluiting. Jij moet ervoor te zorgen dat je installatie wel conform wordt. Krijg je een niet-conform keuringsattest, dan doe je de nodige herstellingen en aanpassingen en vraag je een nieuwe keuring aan. Je moet dat doen voor je de installatie voor de eerste keer gebruikt of binnen 60 dagen.
Doe je dit niet binnen de vastgelegde termijn, dan worden specifieke procedures opgestart die je kunnen afsluiten van de openbare riolering.
Aanpassen en herkeuren
Na keuring ontvang je van de keurder een keuringsattest. Is de keuring niet-conform, dan staat op het keuringsattest welke aanpassingen je moet doen om de installatie conform te maken. Je moet de aanpassingen laten doen voordat je je installatie voor de eerste keer gebruikt of binnen 60 dagen.
Als klant ben je verantwoordelijk om binnen de opgelegde termijn een herkeuring van de installatie aan te vragen en dus alle aanpassingen gedaan te hebben.
Geen herkeuring?
Vroeg je geen herkeuring aan binnen deze opgelegde hersteltermijn, dan krijg je de eerste keer dat je je installatie gebruikt geen definitieve aansluiting.
Ben je al aangesloten op de openbare riolering, dan stuurt de rioolbeheerder je een aanmaning.
De eerste aanmaning is gratis en zegt:
- Welke aanpassingen je binnen welke termijn moet doen om de installatie conform te krijgen.
- Wat er gebeurt als je dit niet doet. Dan kan de rioolbeheerder je afsluiten. Zorg je daarna dat je in orde bent, dan word je opnieuw aangesloten.
Laat je je installatie dan nog niet keuren, dan stuurt de rioolbeheerder je een tweede (betalende) aanmaning.
De gemeente (als toezichterhouder) en de rioolbeheerder kunnen verder handhaven.