Erkende boorbedrijven moeten vooraf booractiviteiten en bemalingen online melden. Als toezichthouder kan je alle aangemelde booractiviteiten op kaart raadplegen. Via meldpunt@dov.vlaanderen.be kan je toegang aanvragen tot deze applicatie.
Feiten & cijfers
Beleid
Diensten & producten
Projecten
Tips
Toezicht op illegale grondwaterwinning
Een overzicht van de verschillende tools waarmee de Vlaamse overheid toezichthouders ondersteunt voor terreincontroles en aanpak van illegale grondwaterwinningen.
e-DOV meldpunt boringen
Meldpunt illegale boringen grondwater
In dit loket kan de burger illegale booractiviteiten melden. Het kan gaan over grondwaterwinningen:
- zonder voorafgaande melding of vergunning
- boorbedrijven die zonder erkenning werken
- boorbedrijven die de voorwaarden van de milieuregelgeving niet opvolgen
De melding stroomt door naar de bevoegde toezichthouder(s). Door het meldpunt lokaal bekend te maken bij de bevolking verhoogt de pakkans voor illegale grondwaterwinningen.
Vlaams Handhavingsplatform
Het Handhavingsplatform centraliseert alle informatie rond handhaving op een uniforme en beveiligde manier. Het biedt onder meer een overzicht van alle opgestarte procedures en sancties en helpt zo toezichthouders de handhaving te stroomlijnen.
Hulpmiddelen voor toezicht en handhaving grondwater
De afdeling Handhaving van het departement Omgeving biedt op haar website verschillende hulpmiddelen voor toezichthouders aan. Het gaat onder meer om checklists voor terreincontroles en voorbeelddocumenten voor het opstellen van een proces verbaal.
Pilootprojecten omgevingshandhaving bemalingen en grondwaterwinningen
Het Departement Omgeving wil gemeenten aansporen om een actiegericht lokaal handhavingsbeleid uit te werken. Samen met gemeenten worden goede voorbeeldpraktijken ontwikkeld die via kennisdeling een brede uitrol van het beleid in de praktijk moeten versnellen. Het samenwerkingstraject vormt een lerend netwerk. Met dit traject wordt bijgedragen aan en inspiratie geboden voor meer handhaving op het terrein in Vlaanderen.
Blue Deal pilootproject actieve bemalingen
Veel gemeenten willen een beter zicht op de actieve bemalingen op hun grondgebied. Daarom leggen ze via de bijzondere voorwaarden op dat de start en stop van de bemaling en vaak ook tellerstanden van debietmeters moeten gemeld worden aan de gemeente. De manier van aanleveren kan echter verschillen van gemeente tot gemeente: per email, via een webformulier, met een foto …
Het is ook mogelijk om deze informatie via DOV door te geven. Alle actieve bemalingen zijn dan terug te vinden op een kaart in DOV. Zo hoeft de gemeente ze zelf geen administratieve opvolging te voorzien en kunnen toezichthouders met de kaart 'actieve bemalingen' efficiënter terreincontroles organiseren.
Elke geïnteresseerde gemeente kan deelnemen aan het proefproject 'actieve bemalingen'. Er is ook ondersteuning voorzien in de vorm van richtlijnen en een voorbeeldparagraaf om aan de bijzondere voorwaarden van een vergunning of aktename toe te voegen.