In navolging van het VN-Klimaatverdrag onderschreven de EU-lidstaten het Klimaatakkoord van Parijs (2015) waarin werd afgesproken de mondiale broeikasgasuitstoot zodanig te beperken dat de gemiddelde temperatuurtoename op aarde beneden de 2 °C blijft ten opzichte van het pre-industriële tijdperk. Het akkoord ambieert zelfs om die stijging te beperken tot 1,5 °C. Daartoe streeft de EU naar een netto nul-uitstoot tegen 2050.
De broeikasgassen én de bijhorende emissiereductiedoelstellingen worden op Europees niveau opgesplitst in twee delen:
- ETS-emissies: emissies die onder het bestaande Europees emissiehandelssysteem (ETS) vallen. Dit omvat de belangrijkste emissies van de energiesector en de industrie enerzijds en anderzijds ook de luchtvaart. Voor deze sectoren geldt enkel een doelstelling voor de hele EU.
- ESR-emissies: alle emissies die onder de Effort Sharing Regulation (ESR) vallen. Dit zijn transport, huishoudens, handel & diensten, landbouw, afval en enkele kleine onderdelen van de sectoren industrie en energie. Ook hier tellen de doelstellingen voor de hele EU, maar wel tot op lidstaatniveau. De ESR-doelstelling in België wordt verdeeld tussen de 3 gewesten.