Klimaatadaptatiebeleid en de maatregelen die hieruit voortvloeien zijn komen in eerste instantie tot uiting in onze omgeving. Vanzelfsprekend zijn er dus sterke linken met ruimtelijke beleidsthema’s zoals mobiliteit, landbouw, natuur en bos,…
Feiten & cijfers
Beleid
Diensten & producten
Projecten
Tips
Welke koppelkansen zijn er met andere beleidsthema’s?
Klimaatadaptatie is een complex gegeven dat verweven is met tal van maatschappelijke thema’s.
Ruimtelijk beleid
Klimaatmitigatie
Naast het ruimtelijke aspect kan klimaatadaptatie nooit los worden gezien van klimaatmitigatie, dat als doel heeft om de oorzaak van de klimaatverandering aan te pakken door de uitstoot te verminderen. Om maximale impact te bereiken moeten de beide steeds samen worden aangepakt en oplossingen op elkaar worden afgestemd.
Gezondheid
Klimaatadaptatie is ook nauw verbonden met gezondheid, zowel op vlak van mentaal welzijn (denk maar aan de mentale impact van wateroverlast in huis) als op vlak van fysieke gezondheid (bijvoorbeeld fysieke klachten door aanhoudende hittestress). Negatieve gevolgen voor de volksgezondheid werken op hun beurt door in andere beleidsthema’s zoals arbeid, wat zich onder meer kan uiten in een verminderde productiviteit. Inzetten op klimaatadaptatie betekent dus ook inzetten op algemeen welzijn en goede arbeidsomstandigheden.
Raakvlakken met andere beleidsthema's
Klimaatadaptatie kent door haar transversaal karakter dus heel wat raakvlakken met andere beleidsthema’s. Daarom werd de ‘Taskforce Klimaatadaptatie’ opgericht, die voor afstemming zorgt tussen de relevante Vlaamse departementen en agentschappen, onder coördinatie van het Departement Omgeving.