‘Klimaatadaptatie’ houdt in dat we ons aanpassen aan de al optredende en toekomstige gevolgen van de klimaatverandering (hittestress, wateroverlast en overstroming, langdurige periodes van droogte,…). Voorbeelden van zulke maatregelen zijn ontharden zodat het water kan infiltreren, ruimte maken voor water om wateroverlast te beperken, koelteplekken creëren tegen hittestress,…
Feiten & cijfers
Beleid
Diensten & producten
Projecten
Tips
Wat is het verschil tussen klimaatadaptatie en klimaatmitigatie?
Zowel klimaatadaptatie als klimaatmitigatie zijn cruciaal in de strijd tegen klimaatverandering, maar ze hebben een verschillend doel.
Klimaatadaptatie
Klimaatmitigatie
De term ‘klimaatmitigatie’ daarentegen verwijst naar maatregelen die de uitstoot van broeikasgassen verminderen en pakt zo dus de oorzaak van de klimaatverandering aan. Voorbeelden van zulke maatregelen zijn de omschakeling naar hernieuwbare energie, stimuleren van duurzame mobiliteit, bosbehoud en herbebossing,…
Omdat het zowel belangrijk is om de oorzaak van de klimaatverandering als de gevolgen aan te pakken zet een sterk klimaatbeleid steeds in op beide sporen tegelijk. Bovendien dragen sommige maatregelen standaard bij aan allebei: denk bijvoorbeeld aan het planten van bomen, wat zowel helpt om de uitstoot te verminderen (mitigatie) als om koelteplekken te creëren (adaptatie).
VMM werkt samen met de relevante Vlaamse departementen en agentschappen aan het eerste spoor binnen de Vlaamse Taskforce Klimaatadaptatie, het Vlaams Energie-en Klimaatagentschap (VEKA) staat in voor het tweede spoor. Meer info over het energie- en klimaatbeleid van VEKA kan je hier vinden.
Adaptatie en mitigatie kunnen elkaar versterken
Mitigatie gaat over het verminderen van de oorzaken van klimaatverandering, terwijl we ons via adaptatie zo goed mogelijk trachten aan te passen aan de onvermijdelijke gevolgen. Adaptatie geeft vaak sneller zichtbare resultaten: denk aan het verminderen van de impact van hittegolven, overstromingen en andere extreme weersomstandigheden. Maar er zijn helaas ook grenzen aan adaptatie. Het is geen langetermijnoplossing. Om de ergste gevolgen te voorkomen, moeten we ook de oorzaken van klimaatverandering aanpakken om de situatie niet verder te laten escaleren.