De gevolgen van de klimaatverandering zijn nu al sterk voelbaar in Vlaanderen, met een sterke stijging van de jaarlijkse gemiddelde temperatuur, meer tropische dagen (≥ 30°C) en hittegolven, langere periodes van droogte (in de zomer), een stijging van de jaarlijkse gemiddelde hoeveelheid neerslag, nattere winters en meer frequente en intense onweersbuien in de zomers. Zulke extreme weersomstandigheden zullen meer en meer invloed hebben op ons dagelijks leven, bijvoorbeeld op onze gezondheid (door hittestress) of op de waterbeschikbaarheid (door droogte). Klimaatadaptatie houdt in dat we onze omgeving aanpassen aan de huidige en verwachte gevolgen van klimaatverandering en ons hier op die manier beter tegen wapenen.
Feiten & cijfers
Beleid
Diensten & producten
Projecten
Tips
Omgaan met de gevolgen
Ook in Vlaanderen voelen we al de effecten van de klimaatverandering en dat zal enkel toenemen: drogere zomers, nattere winters, meer hittegolven en een stijgend zeeniveau. De vraag is niet meer of we ons moeten aanpassen aan het veranderende klimaat, maar hoe we dat gaan doen.
Hoe kunnen we omgaan met de gevolgen van klimaatverandering?
Ruimte maken voor water
Klimaatadaptatie betekent ruimte maken voor water: ontharden en waterinfiltratie of -buffering voorzien op de juiste plekken, behoud en herstel van wetlands, terug openleggen van ingedijkte rivieren, duinherstel… Zo wordt enerzijds het risico op wateroverlast en overstroming ingeperkt, en anderzijds het grondwaterpeil aangevuld en dus droogte tegengaan. Daarnaast is het ook belangrijk ons te wapenen tegen hittestress door het voorzien van voldoende koele plekken in dorpen en steden. Die kunnen we bijvoorbeeld creëren door te ontharden en te vergroenen, waarbij voldoende kwalitatieve en volumineuze bomen worden voorzien.
Klimaatadaptieve ingrepen kiezen
Als het over de keuze van klimaatadaptieve ingrepen gaat is de vuistregel: natuurgebaseerd waar het kan, civieltechnisch waar het moet. Op die manier bereiken we niet alleen een verhoogde veerkracht van de omgeving, maar ook tal van co-benefits: een betere luchtkwaliteit, meer biodiversiteit, een verhoogde kwaliteit van de leefomgeving,… Bovendien vergen natuurgebaseerde oplossingen minder investeringen dan klassieke civieltechnische ingrepen. Enkel als het echt niet anders kan, bijvoorbeeld omwille van plaatsgebrek, is het aangewezen om over te gaan tot een meer technische oplossing.