Living Lab Herk & Mombeek
Waarom?
De waterbom in 2021 enerzijds en toenemende droogteperiodes anderzijds tonen aan dat Vlaanderen nood heeft aan structurele oplossingen. Het adviesrapport Weerbaar Waterland schuift watersysteemherstel naar voren als oplossing. In het project wordt deze visie concreet gemaakt.
Hoe?
Het project is een initiatief van het Demerbekkensecretariaat, KU Leuven, de VMM, Regionaal Landschap Haspengouw & Voeren en Architecture Workroom Brussels. De partners werken samen aan een gedetailleerd actieplan om uitdagingen rond waterzekerheid aan te pakken.
De kern van het project is een gedragen visie waarbij de lokale coalitie zelf bepaalt welke klimaatschade aanvaardbaar is. Dat doen ze door veldkennis te combineren met data. Via een innovatief watermodel worden de schadegrenzen en doelstellingen getoetst aan toekomstige klimaatscenario's. Zo onstaat er een co-creatief proces waarbij waterzekerheidsdoelen op maat van het landschap geformuleerd worden.
Verschillende toekomstbeelden worden onderzocht aan de hand van 'wat-als-scenario's:
- Wat als we enkel versnellen met de bestaande maatregelen?
- Wat als we enkel inzetten op civieltechnische oplossingen?
- Wat als we het langdurig landgebruik aanpassen aan het watersysteem?
Doel
De uiteindelijke visie zoekt naar het slim inzetten van sponsmaatregelen, landschapsherstel en mogelijke teeltwijzigingen. De sponsmaatregelen landen zowel in natuurgebieden en nabij de waterlopen als in de dorpskernen en op akkers, graslanden en fruitpercelen. De ervaring uit dit project voedt toekomstige integrale projecten in het Demerbekken en inspireert het Vlaamse waterbeleid.
Partners
Project details
Status
Lopend
Looptijd
2023 - heden
Locatie
Haspengouw