LIVES-project bestrijdt plasticafval in waterlopen
Wat en waarom?
Acht miljard kilogram plastic wordt jaarlijks via rivieren naar de zee afgevoerd: het blijft een hardnekkig milieuprobleem met vergaande gevolgen voor fauna en flora, leefmilieu, volksgezondheid en landschap. Plasticvervuiling vraagt om een duurzame en grensoverschrijdende aanpak.
Doel van het project
Door een meer doorgedreven gebruik van ‘littertraps’ of plasticvallen wil de VMM samen met haar partners de helft minder plastic in het Maasstroomgebied. In de eerste fase inventariseren we de omvang, aard en verspreiding van het afval. In fase twee ontwikkelen en stimuleren we nieuwe vangtechnieken en zetten we in op preventie, transport en recyclage van plasticafval. In de derde fase willen we een duurzame preventieve aanpak uitwerken en vastleggen in beleid.
LIVES in Europa
Het Lives-project wordt uitgevoerd in het kader van Interreg V-A Euregio Maas-Rijn, met 735.300 euro uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.
Onder leiding van het provinciebestuur van Nederlands Limburg werkt de Vlaamse Milieumaatschappij met Nederlandse en Duitse partners aan een grensoverschrijdende oplossing voor het stroomgebied van de Maas. De VMM zal haar expertise in drijfvuil verzamelen, verder ontwikkelen en deze beter afstemmen op de partners in naburige regio’s voor een duurzamere aanpak van het plasticprobleem.
Partners
- België
- Vlaamse Milieumaatschappij
- Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij
- De Vlaamse Waterweg NV
- Nederland
- Provincie Limburg
- Waterschap Limburg
- Rijkswaterstaat - Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat
- Zuyd Hogeschool
- Open Universiteit
- Duitsland
- Wasserverband Eifel-Rur
- RWTH Aachen