Wat kan je als overheid, bedrijf of burger doen voor een betere lokale luchtkwaliteit?

Wil je je steentje bijdragen voor een betere luchtkwaliteit? Je kan heel wat zelf doen. Alle kleine beetjes vormen één grote inspanning en dat maakt echt het verschil! Benieuwd hoe je de lucht in je huis gezond kan houden? Overweeg je de auto eens wat vaker thuis te laten? We bundelen allerlei tips en handige weetjes voor een beter leefmilieu, waarmee je als lokale overheid, bedrijf of burger zelf mee aan de slag kunt gaan.

4 oktober 2023

Deel online

facebookLinkedInTwitter

Groene mobiliteit

Wat kan je zelf doen om hoge ozonconcentraties te voorkomen? Haalt trager rijden iets uit tegen de luchtverontreiniging? Hoe kies je een milieuvriendelijk voertuig? We bundelen deze en nog meer vragen in een handig overzicht. Als lokale overheid kan je hiermee je inwoners informeren. Werkgevers kunnen hun werknemers aanzetten tot ecodriving. En als burger kan je meteen ook zelf het verschil maken met deze tips.

Lees onze handige tips »

  Hout het Gezond

Stoken met hout zorgt niet alleen voor een slechtere luchtkwaliteit, maar zorgt lokaal ook voor heel wat overlast. Met een mix van informeren, sensibiliseren en indien nodig handhaven, kan je rookhinder lokaal aanpakken en verminderen. We bundelen de stookweetjes en tips in een handige folder ‘Hout het Gezond’.

Lees onze tips en download de folder »

Modelleringstools

Er zijn ook enkele tools beschikbaar die je kan gebruiken in het kader van je milieueffectrapportage (MER). Je kan er ook gratis mee aan de slag om de lokale luchtkwaliteit en de effecten van beleidsmaatregelen op de luchtkwaliteit te modeleren.

Met IMPACT modelleer je de lokale luchtkwaliteit. Je gebruikt het model om de concentraties en depositie van luchtverontreiniging te berekenen in de buurt van (agro-)industriële bronnen. IMPACT is ook bruikbaar voor het doorrekenen van de effecten van verkeer in een open omgeving (= straten waar de bebouwing op meer dan 30m van het midden van de weg staat). Met het model kan je het effect berekenen van projecten waarbij verkeersinfrastructuur wordt aangelegd of voor projecten die extra verkeer genereren.

In straten waar gebouwen op minder dan 30 meter van het midden van de weg staan, gebruik je CAR Vlaanderen om het effect van verkeersprojecten op de luchtkwaliteit te modelleren. Als beleidsmedewerker kan je het model gebruiken voor infrastructuurprojecten of projecten die extra verkeer genereren. CAR Vlaanderen gebruik je ook voor de aanpak van street canyons.

Ga met deze tools aan de slag »

  BelAIR-app

De BelAir-app is een applicatie voor je smartphone die de luchtkwaliteit toont op jouw locatie, via een modelberekening die elk uur vernieuwd wordt. De app verwittigt je ook als er een waarschuwing voor slechte luchtkwaliteit is.

Hoe werkt de app en hoe installeer je die op je smartphone? »

  Ecologiepremie voor bedrijven

Bedrijven en ondernemers die hun productieproces milieuvriendelijk en energiezuinig organiseren worden hiervoor beloond. Met de ecologiepremie+ neemt de Vlaamse overheid een gedeelte van de extra investeringskosten die een investering in duurzame technologie met zich brengt, voor haar rekening.

Komt jouw bedrijf in aanmerking voor de ecologiepremie+? »

Blijf je graag op de hoogte?

We maken maandelijks voor jou een selectie van de belangrijkste nieuwsberichten op maat van de milieuprofessional.

Schrijf je in op de nieuwsbrief