Vernieuwde impactbeoordeling bedrijfsafvalwater vanaf 1 juni
Op 1 juni 2025 treedt de bijgestuurde impacttoets voor vergunningsaanvragen en MER-procedures in werking. Daarvoor zijn een aangepast stappenplan en de definitieve tools beschikbaar. De tools werden de voorbije weken nog op verschillende punten aangepast aan de feedback van gebruikers.
Waarom wordt de impactbeoordeling bijgestuurd?
De ‘oude’ impacttoets trad in werking in 2021 en focust op de meest impactvolle lozingen. Voor vergunningsaanvragen wordt de mogelijke impact van de lozing afgetoetst aan de doelstellingen van de Europese kaderrichtlijn Water (EKRW).
De kaderrichtlijn hanteert twee evenwaardige waterkwaliteitsdoelstellingen:
- verbod op achteruitgang
- verbeterdoelstelling richting het halen van de milieukwaliteitsnormen
Nu dringen zich een aantal bijsturingen op om vergunningen en adviezen voldoende juridisch robuust en toekomstgericht te onderbouwen.
De EKRW hanteert namelijk geen ondergrenzen. Daarom moet voor elke significante lozing het verbod op achteruitgang en de eventuele verbeterverplichting afgetoetst worden. De eventuele achteruitgang moet ook in de tijd geëvalueerd worden door de geplande en de actuele situatie met elkaar te vergelijken.
De vernieuwde impactbeoordeling die in werking treedt op 1 juni 2025 focust daarom voortaan op alle significante lozingen en niet enkel op de meest impactvolle lozingen.
Ontdek het aangepast stappenplan en vernieuwde tools
Op 29 april lichtte de VMM samen met VITO en departement Omgeving de bijgestuurde impactbeoordeling toe aan studiebureaus, adviesverleners, MER-deskundigen en -coördinatoren. In dit webinar worden nog de ontwerptools getoond. Op basis van feedback van gebruikers zijn de tools nog op een aantal punten bijgestuurd.