Nieuwe Europese luchtkwaliteitsrichtlijn goedgekeurd
De nieuwe luchtkwaliteitsrichtlijn is op 14 oktober definitief goedgekeurd door de Raad van de Europese Unie. In deze richtlijn zijn de luchtkwaliteitsnormen die tegen 2030 gehaald moeten worden in Vlaanderen verstrengd. Dat moet de impact van de luchtvervuiling verminderen, zowel op onze gezondheid als op de natuurlijke ecosystemen. De richtlijn wil op lange termijn evolueren naar een gifvrij milieu.
Verstrengde luchtkwaliteitsnormen
De luchtkwaliteitsnormen die Vlaanderen tegen 2030 moet halen, zijn verstrengd:
- De toegelaten luchtconcentraties voor fijn stof en stikstofdioxide zijn gehalveerd.
- Naast bindende normen voor polluenten zoals stikstofdioxide en fijn stof, zijn er vanaf 2030 ook bindende normen voor zware metalen.
Omzetting naar de praktijk
Bij de actualisatie van het luchtbeleidsplan zullen we aan de verstrengde luchtkwaliteitsnormen toetsen en de nodige maatregelen opnemen in het luchtbeleidsplan. De bepalingen van de nieuwe luchtkwaliteitsrichtlijn worden uiterlijk binnen de twee jaar omgezet in het Vlaamse milieurecht. Ook het meetnet van Vlaanderen passen we aan de bepalingen van de nieuwe luchtkwaliteitsrichtlijn aan. Hiervoor werken we samen met de Intergewestelijke cel voor het leefmilieu (IRCEL).
Trekkersrol VMM
Tijdens het Belgisch voorzitterschap dit voorjaar nam de Vlaamse Milieumaatschappij een trekkersrol op als piloot en slaagde erin om een voorlopig akkoord te bereiken. Nu de richtlijn is goedgekeurd, zal de VMM met de verstrengde luchtkwaliteitsnormen aan de slag gaan.