Hakhoutbeheer langs de Antitankgracht

Vanaf 18 januari tot half maart voert de VMM kapwerken uit langs de Antitankgracht in Schilde en Brecht. De werken starten aan de gemeentegrens met Ranst. Na het zuidelijke deel, is het de beurt aan het noordelijk gelegen deel tussen de Sint-Jobsteenweg en de gemeente Brecht. Door de werken zal de Antitankgracht beter zichtbaar worden in het landschap en kunnen bomen en struiken opnieuw uitgroeien tot een groene buffer.

18 januari 2021

Deel online

facebookLinkedInTwitter

Hakhoutbeheer met overstaanders

Hakhoutbeheer "met overstaanders" is een eeuwenoude vorm van goed beheer van bomen en struiken. Het snoeien lijkt op het eerste zicht drastisch, maar na enkele maanden komen alweer nieuwe scheuten tevoorschijn. De bomen en struiken worden tot 10 à 20 cm boven de grond afgezaagd zodat ze weer kunnen uitgroeien tot een jong, dicht en vitaal groenscherm. Om de 20 meter blijft een gezonde boom staan. Na twee jaar sluit de beplanting opnieuw en is er een volwaardige, groene buffer.

Hakhoutbeheer is een repetitief onderhoudswerk: om de 9 à 15 jaar worden de houtkanten afgezaagd. De werken aan de Antitankgracht zijn nu noodzakelijk omdat de bomen steeds meer ruimte van de bedding in beslag nemen.

Bonus voor natuur en recreant

Door het hakhoutbeheer krijgen de bermen en het wateroppervlak van de Antitankgracht meer licht. Daardoor kan er zich een veel rijkere fauna en flora ontwikkelen, wat dan weer belangrijk is voor het herstel van waterplanten en insecten.

Met deze maatregelen voert de VMM het landschapsbeheerplan voor deze beschermde waterloop uit. De antitankgracht wordt weer duidelijk zichtbaar in het landschap . Wandelaars en fietsers zullen de historische structuren langs de Antitankgracht terug zien liggen. Het gaat dan onder meer om die er stuwbunkers, beveiligingsbunkers, forten en schansen.

Verwijdering invasieve exoten

Samen met het hakhoutbeheer wordt ook de Amerikaanse vogelkers bestreden. De Amerikaanse vogelkers is een bladverliezende struik of lage boom die zich onder de juiste omstandigheden massaal kan verspreiden en de plek inneemt van inheemse bomen of struiken.De soort wordt langs de Antitankgracht daarom volledig machinaal verwijderd zonder het gebruik van pesticiden.